Горещо! Путин съобщи важна новина пред Борисов за проекта АЕЦ „Белене“

Бойко Борисов (6)

Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала АЕЦ „Белене“, ако България вземе решение за нейното съоръжаванe. Toвa заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Руският президент увери, че ако България вземе решение да продължи строителството на АЕЦ „Белене“, Русия е готова да се върне към проекта, информира „Фокус“.

„Категорично „Турски поток“ влиза на територията на България“, каза след края на срещата премиерът Бойко Борисов. „Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през „Южен поток“, но това са минали събития. Така че по тази тема – ясно и категорично: „Турски поток“ влиза на територията на България“, каза още премиерът Борисов и посочи, че съответно „Газпром“, „Булгартранзгас“ и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през Турски поток – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула“, коментира още министър-председателят.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.