Стига само с Григор Димитров! Лицето на българския тенис е и друго…

7 Dni Sofia28.05.2018
адриан андреев 4

Всички обичат Григор Димитров. Всички родиха заедно с Цвети Пиронкова във Фейсбук и Инстаграм. Това са наистина световни спортни символи.

Но някой дава ли си сметка какво стои надолу по веригата, що за огромна пирамида е тази, на чиито връх са Гришо и Цвети? Двамата донякъде малко егоистично обраха за себе си и онова, което се полагаше иначе за българския тенис. За хилядите, които са днес основата на този спорт у нас.

Всъщност, ако съдим по турнирите всяка седмица, по победите всяка седмица, по титлите през седмица, тенисът днес е спорт №1 на България. Да, волейболистите ни радват през лятото, дай Боже да го направят и наесен. Борбата и бокса са от първенство на първенство. Леката атлетика – от дъжд на вятър. Докато тенисът е всеки ден.

Вижте само равносметката за отминалата седмица:

При огромен интерес в Санта Марина се проведе турнир от веригата „Kinder+ Sport“с над 200 участници на възраст между 9 и 12 години! Класираните състезатели на 1 (първо) място в крайната ранглиста на програмата, която ще излезе след 3 август, ще получат възможността да участват на финалния световен турнир между 10 и 14 октомври на кортовете на академията на Патрик Муратоглу в Ница. Разходите по участието на финалния световен турнир на шампионите до 9,10,11 и 12 г. се поемат от БФТенис.

Григор Димитров започна с победа участието си на „Ролан Гарос“, като запази и 5-ата си позиция в света!

Адриан Андреев спечели титлата на турнира за юноши и девойки от най-силната категория „А“ на ITF в Милано (Италия). Във финалната среща Андреев победи с 6:3, 6:3 поставеният под №1 Сабестиен Беес от Аржентина.За да спечели трофея Адриан постигна шест поредни победи при само един загубен сет.

Завършиха квалификациите на Държавно лично първенство на открито за юноши и девойки до 18 год. „АМБИНОР“, в което на кортовете на ТК Левски ще участват над 100 състезатели.

Юлия Стаматова спечели второ място на турнира по тенис на червени кортове в турския курорт Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. За класирането си на финал Стаматова заработи 7 точки за световната ранглиста.

40 деца участваха на регионален турнир в Стара Загора.

ТК Черноморец 1 спечели титлата на Регионалното отборно първенство за момчета и момичета до 8 и 10 години в Бургас. Надпреварата от календара на БФТенис се проведе на кортовете на ТК „Черноморец „, гр.Бургас.

56 българчета /27 момчета и 29 момичета/ ще вземат участие в основната схема на турнира „Албена къп“ след изиграните през седмицата валификации за него. Надпреварата от календара на Тенис Европа до 14 години е от най-високата първа категория, на който страната ни за първи път има привилегията да домакинства.

Максимилиан Борисов TK „15:40“, гр.София и Дария Радулова TK „Августа Траяна“, гр.Стара Загора триумфираха с титлите на турнира от пета категория на ITF в Стара Загора. За финалите на сингъл се класираха само родни тенисисти.

В рамките на две седмици Симон-Антони Иванов ТК „Супер Спорт“, гр.Варна спечели титлите на сингъл на два турнира за юноши и девойки от четвърта категория на ITF в Черна гора. Иванов спечели 10 поредни мача в които загуби само два сета.

Александрина Найденова спечели титлата на двойки на турнира по тенис на червени кортове в Баото (Китай) с награден фонд 60 хиляди долара. Във финалната среща поставените под №2 Найденова и Алисън Бей (Австралия) победиха с 6:4, 0:6, 10-6 Наталия Костич (Сърбия) и Ника Кухарчук (Русия) за 74 минути.

Денислава Глушкова (ТК „Дема“, София) постигна убедителна победа над водачката в схемата Александра Петрич от Румъния с 6:2, 6:2 и се класира за полуфиналите на силния турнир до 14 г. в Букурещ.

Виктория Томова отпадна във втория кръг на квалификациите на Ролан Гарос. Първата ракета на България загуби с 1:6, 3:6 от Бианка Андрееску от Канада за 65 минути игра.

Великолепен успех постигнаха българските таланти на турнира от пета категория на ITF в Стара Загора. 6 родни тенисисти /4 юноши и 2 девойки / се класираха за полуфиналите.

Изабелла Шиникова се класира за полуфиналите на двойки на турнира на твърди кортове в Лес Франкесес дел Вайес (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара.

Александър Лазов се класира за втория кръг на турнира на червени кортове в Неапол (Италия) с награден фонд от 25 хиляди долара.

Георги Георгиев ТК „Свиленград“ и Ива Иванова ТК „Железничар 1996“, гр.Пловдив спечелиха титлите на сингъл на Държавен турнир с гостоприемство за момчета и момичета до 12 год. в Хасково. Надпреварата от календара на БФТенис се проведе на кортовете на ТК „Хасково 2015“.

Извинявайте много, но някои федерации нямат такъв годишен календар, докато тази по тенис го прави за седмица.

И може би за първи път имаме спорт у нас, който използва истерията по световните си звезди, за да създаде основа, която няма начин след време да не даде новия Гришо, новата Цвети. А и да се превърне в спорт №1 в държавата. И като масовост, и като успехи!

Така, че да, обичаме Григор, но другото лице на българския тенис са хилядите, които всеки ден са на корта. И не го пренебрегвайте за сметка на лъскавото.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.