Само в 7DniSofia.bg

Ответен удар! Томислав Дончев направи Макрон за смях! Превърна закона му във виц за тъщата…

Томислав Дончев

Оптимист съм предвид действията на правителството. Въпросният пакет не само е в ущърб на България, той противоречи на редица европейски принципи, като например свободното движение на хора. Как ще вменяваме на един водач на три седмици да се прибира вкъщи? Той може да иска да види тъща си в Испания, защо трябва да се прибира вкъщи? Така духовито коментира по Нова телевизия вицпремиерът Томислав Дончев протестите на българските превозвачи срещу т.нар. „Закон Макрон“. Една от мерките в него е на всеки три седмици шофьорът, заедно с камиона си, да се прибира в България.

„Събитието е успех. Не бива да забравяме, че да се стигне до него се свърши се много работа. България свърши това, което можеше и трябваше да се свърши. С каква скорост сега ще вървят процесите е друг въпрос. Свръх очакванията са опасни. Винаги сме работили да зареждаме нашите съседи и приятели с позитивизъм. Бърза писта няма. Добре е да се започне отнякъде и процесите да вървят с по-голяма скорост“, каза той за резултатите от срещата в София между лидерите на ЕС и Балканите.

„Тук чухме кой колко ще дава, чухме за 10 млрд евро. Става въпрос за хибридно финансиране, заеми от банките. Най-голямата задача е друга. Това е един процес, при който трябва да текат реформи в дадените държави. Гражданите в самите държави трябва да разберат, че да си в ЕС е добро. Същият процес трябва да тече и в страните-членки. Утре, когато се появи някакъв проблем, затова ще бъде нарочено разширяването, имаше такива примери“, изтъкна Дончев.

„На Балканите има все още много неразрешени проблеми. ЕС не иска те да станат и европейски проблеми, имаме си достатъчно. Безспорен факт е, че от тези държави няма никаква друга приемлива политика освен ЕС. За самата България не е ли хубаво да е оградена от държави-членки? Това дава невероятни резултати. Темата беше изключително удачно подбрана. Тук България претендираше с основание, че има чувствителност по тази тема и отигра успешно всичко“, върна се отново на резултатите от срещата на върха той.

„Този път проектът тръгва по различен начин. Този път се опитваме да базираме проекта на пазара. Аргументите против са само политически“, коментира евентуалния рестарт на изграждането на АЕЦ „Белене“ Томислав Дончев.