Гръцките медии оценяват високо срещата: България успя да превърне европредседателството в поставяне на въпроси за целия Балкански регион!

food-3285423__340

Срещата на върха в София е водеща тема на гръцките медии днес. Още първите телевизионни емисии излъчиха репортажи за цялата атмосфера на срещата на лидерите на страните от Евросъюза, предаде БНР.

Кореспондентите на гръцките медии коментираха от София преди всичко успехът на Българското председателство в посока за присъединяването на Западните Балкани към европейските ценности. Често се цитира и мнението на българския премиер, че „Западните Балкани могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи“, а „рисковете от присъединяването са нула“.

Гръцките медии отделиха специално внимание на приятелския разговор между българския премиер Борисов и лидера на гръцките консерватори Мицотакис.

Основният медиен интерес е насочен към изявлението на премиера Ципрас по сделката с Иран. Цитират се също и думите на Ципрас по отношение на споразумението със Скопие, че „последните метри от маратона са винаги най-трудни“. Атина очаква днес македонският премиер да поеме ангажимент пред европейските страни за изпълнение на спорните досега въпроси.

„България успя да превърне европредседателството в поставяне на въпроси за целия Балкански регион“, се споменава често в медийните коментари на събитието.