Бойко Борисов: Обичам историческата памет да си пази. Премиерите идват и си отиват, но държавите остават! Започна речта си на конференцията „Диалог със Западните Балкани“

Бойко Борисов

Обичам историческата памет да си пази. Премиерите идват и си отиват, но държавите остават.С тези думи премиерът Бойко Борисов започна речта си по време на конференцията „Диалог със Западните Балкани: Създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“, предаде БЛИЦ.

„На нашите хора хич не им се занимава с това, но всички евролидери се съгласиха, и не само се съгласиха, но и го приеха изключително присърце срещата, която ще се проведе днес в София. Това се дължи най-вече на германския канцлер Ангела Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ще получи награда за приноса, който отдава за развитието на Западните Балкани“, поясни още лидерът на ГЕРБ.

„Бавничко и с диалог, методично и капка по капка всички се съгласиха и до един ще присъстват на съвета. Надавам се и колегите Заев и Ципрас да приключат със спора за името на Македония. Не им даваме акъл – само се надяваме“, заяви още премиерът. „Сигурен съм, че Балканите ще бъдат едно изключително добро място за живеене в Европа“, прогнозира още Борисов. „За голямо съжаление голяма част от вниманието ще е насочено към ядреното споразумение за Иран и търговското споразумение с Щатите.

Съветът се провежда в една много „изгодна“ за Западните Балкани ситуация – Брекзит, убийства, побойща, войни и други такива бели генерират още по-голяма миграционна вълна. До някъде съм щастлив, че ЕС толкова здраво защитава и своя интерес, но…това е“, поясни премиерът. „Помагайте ни, че ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. В края на крайщата всичко си зависи от нас“, обърна се Борисов към евролидерите.