От „Обединени патриоти“ ще искат обяснение от ГЕРБ относно много важен законопроект!

Искрен Веселинов

„Обединени патриоти“ ще поискат обяснение от ГЕРБ на следващия коалиционен съвет защо са внесли законопроект за вероизповеданията заедно с БСП и ДПС, при положение, че „патриотите“ също подготвят такъв. Това съобщи в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ депутатът от „Обединените патриоти“ и заместник-председател на парламентарната група Искрен Веселинов.

Според Веселинов изказването на Каракачанов, че в парламента „скърца нещо“, се отнася точно към този случай. „Правим консултации всяка седмица с колегите от парламентарната група на ГЕРБ, а те са решили да не споделят тези свои намерения, примерно да внесат този законопроект. В това отношение очевидно има сбъркана комуникация. За първи път това е по толкова драстичен начин“, каза Веселинов.

Той добави, че промените на Закона за вероизповеданията се подготвят от около 6 месеца. „Дори на последния КСНС заявихме, че сме готови с него и започваме консултациите. Наложи се обаче да го внесем в НС, преди да сме получили становищата на вероизповеданията, защото парламентарната процедура е такава, че законопроектът се разпределя на комисии и ако не го бяхме внесли, двата законопроекта (внесеният от ГЕРБ, БСП и ДПС и този от ОП) щяха да вървят на отделни писти. Идеята е, когато се променя толкова сериозен закон, да се променя възможно най-рядко“, каза още Веселинов.

Според него в проекта на ДСП основната цел е да реши финансирането на вероизповеданията, тоест държавата да гарантира, че ще финансира вероизповеданията. Там има текстове които конкретно решават целевите проблеми на мюсюлманското вероизповедание и най-вече по регистрацията на ръководството му.

„Като цяло обаче този законопроект задава привилегиите, но не задава задълженията на вероизповеданията по ред теми, свързани основно с националната сигурност. Нашият законопроект е комплексен и обхваща както правата, така и задълженията – вероизповеданията са длъжни да следят за процеса на радикализация, да прекратят правомощия на свои духовници или проповедници, които бъдат уличени в такива действия, не трябва да разпространяват радикална религиозна литература. Има и санкции при неизпълнение – нещо, което досега го нямаше, включително спиране на издателската дейност, затваряне на храмове. Задължаваме вероизповеданията да предоставят списък на своите храмове и места, където се извършват обреди и проповеди и съответно забраняваме това се извършва в места, които не са предназначени за това“, каза още Веселинов.

В проекта на „патриотите“ се предвижда и нов ред за регистрацията на вероизповеданията. Те ще трябва да поискат становище от Дирекцията по вероизповеданията относно догматиката си. Според Веселинов предложеният от ДПС, ГЕРБ и БСП вариант би легитимирал възможността Ислямският институт в София да дава дипломи за образователна степен „магистър“ и „бакалавър“. Депутатът алармира, че Ердоган е използвал ислямските вузове, за да напълни администрацията, армията и полицията с „верни на него радикални елементи“.

Да бъде написан нов закон, който да гарантира, че през религиите няма да проникват радикални течения, беше решено на две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.