Вежди Рашидов трогна всички: Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика!

Вежди Рашидов Достойните Българи (31)

„Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика“, заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в Болшой театър в Москва, където вчера вечерта започна големият гастрол на Софийската опера, съобщиха от Комисията по култура и медии на НС. С операта „Янините девет братя“ българските изпълнители завладяха прочутата нова сцена на световния театър.

Вежди Рашидов е официален гост на откриването на забележителното турне на Националната ни опера в Болшой театър. Той е в Москва по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество. Именно благодарение на съвместните усилия на Вежди Рашидов и на Михаил Швидкой през 2016 година беше договорен големият гастрол на Софийската опера и балет в Болшой театър, който се реализира сега, се казва в съобщението. В продължение на десет дни на историческата и на новата сцена на театъра ще бъдат показани шест наши оперни и балетни спектакъла.

Това се случва за първи път от близо четири десетилетия насам. Като специален гост Вежди Рашидов бе настанен в централната ложа на Болшой театър. Медии отбелязаха, че с грандиозните гастроли на Софийската опера Рашидов е сбъднал една мечта на България.

„Без големия талант на маестро Пламен Карталов великолепното представяне на българските дарования нямаше да бъде възможно, той винаги избира печелившия път към върха в изкуството“, каза още Вежди Рашидов и припомни Седмицата на българската култура в Москва през 2012 година, когато истинска заря от най-знаменитите ни оперни гласове завладя руската публика.

„Вярвам дълбоко в българския талант и винаги съм полагал и полагам усилия да се съизмерваме с най-големите постижения в Европа и в света, там е мястото на България“, допълни г-н Рашидов.

По време на еднодневното си посещение в Москва Вежди Рашидов имаше работна среща с Михаил Швидкой. Двамата обсъдиха перспективите за разширяването на културното сътрудничество между двете страни и възможностите за нови творчески инициативи. Стана ясно, че Московският театър на мюзикъла и няколко драматични театъра, както и големи галерии са готови за съвместни проекти с българските си колеги.