Само в 7DniSofia.bg

Уникални СНИМКИ! Родолюбиви рокери „излетяха“ към Батак, за да сведат глави пред паметта на жертвите от клането в града!

Родолюбиви рокери

Родолюбиви рокери от цялата страна потеглиха с моторите си от паметника на Апостола на свободата ни Васил Левски в София, за да се присъединят към авто-мото похода до Батак, който събира българи от цялата страна днес.

На 13 май  се почитат  жертвите от клането в града – 142 години след кървавата баня.
Сред организаторите са Български мотористи „Кан Аспарух“. Сдружение за опазване на културно-историческото ни наследство ВЕЛИКА БОЛГАРИА и изследователският ЕКИП 2 Руните ГОВОРЯТ подкрепят авто-мото похода до Батак, пише фактор.бг.

В 09.10 часа започна традиционната обиколка на София с полицейска отцепка. Първата спирка на авто-мото похода бе след караулката на Цариградско шосе – около 09.30 ч. с цел да се събере цялата колона и да се синхронизира по магистралата със скорост около 100 км/ч.
Ще има отбивка на разклона за Велинград на 68-ия километър, за да може колоната да събере и изостаналите да ни догонят. Втората спирка е на караулката след Септември около 10.30 часа, където се събират още мотори от цялата страна.
В 12 часа всички ще се включат в Литийно шествие посветено на 142 г. от Априлската епопея. Тържествата в Батак стартираха вчера, а ето и останалата част от програмата:
13 – ти май 2018 г. 12.00 ч. – 16.00 ч. – Литийно шествие – поклонение „По паметните места от Април 1876 г.” Организирано от Исторически музей – гр.Батак, Църковно настоятелство на храм „Успение Богородично” и Община Батак , с подкрепата на комитет „Родолюбие” – Пловдив. /сборен пункт – пл.”Освобождение” – пред ИМ-Батак/

Първи етап: от 12.00 часа до 13.30 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на: Паметник на Богдановия хълм

Втори етап: от 13, 45 часа до 14,05 часа – поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на пл.”Освобождение” гр.Батак: Църква „Света Неделя”, Бюст – паметник на княз Алексей Церетелев , Паметник на загиналите в Априлската епопея – Батак, Бюст-паметник на Трендафил Тошев Керелов, Бюст паметник на Алексей Церетелев, Паметник на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България.

Трети етап: от 14.05 до 14,20 ч. – поклонение и полагане на венци по Паметната алея, ул.”Априлци” Батак Паметник на Драган Манчов , Паметник на виконтеса лейди Емили Странгфорд, Паметник на Джанюариъс Макгахан, Паметник на Виктор Юго.

Четвърти етап: от 14,20 часа до 15,20 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на: Паметник в м. „Вакъфа”, Беглишките хармани

16.00 ч – „Подготовка и обявяване на въстанието в Батак» – Възстановка от комитет «Родолюбие» – гр.Пловдив с участието на ИМ – Батак и Сдружение «Родолюбец» – Батак Място на провеждане: пл. «Освобождение” – гр.Батак



Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.