Само в 7DniSofia.bg

Какво препоръча на децата просветният министър Красимир Вълчев, за да станат те по-умни?

Красимир Вълчев

Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах. Той е спорт и игра, която възпитава и едновременно развива дисциплина и креативност, търпимост, концентрация и пространствено мислене. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първия шахматен турнир за деца и ученици „Столичен дебют“ в 121-во Средно училище „Георги Измирлиев“, цитиран от пресцентъра на МОН.

Според Вълчев шахът е игра, достъпна за всички деца, в която има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга.

Изследвания, направени в други страни, показват зависимост между играта на шах и образователните резултати на учениците по другите учебни дисциплини. Тези деца, които играят шах, показват по-добри резултати.

Министерството на образованието ще се опита да насърчи с всички инструменти, с които разполага, играта на шах при децата и учениците. Това ще стане чрез дейностите по интереси, е заявил министър Вълчев.

Той е съобщил, че се разработва нормативен акт, въз основа на който ще се финансират дейностите по интереси, включени в проекта „Твоят час“, след като той приключи.

Една от тези области е играта на шах. Заедно с Федерацията ще се разработи програма, която да включва и някои допълнителни мерки за стимулиране на повече деца да играят шах.

Министърът на образованието е поздравил присъстващите родители и учители за това, че са успели да мотивират децата си да играят шах и след като е пожелал на участниците успех, също се е включил в състезанието. Красимир Вълчев е изиграл две партии като е победил шестгодишната Яна Матеева от Пловдив, но е бил победен от десетгодишния Светлен Иванов от София.

В турнира по шахмат са се включили 60 деца и двама възрастни. Състезанието по шах се организира с цел популяризирането на предстоящите първи държавни ученически първенства, които ще се състоят в курортния комплекс „Албена“ от 19 до 22 май 2018 г.