Само в 7DniSofia.bg

В 80-годишната история на Купата никой не бе правил това, което Жоро Петков стори срещу Левски

Славия Левски Купа Финал (20)

Вратарят, който с блестящите си намеси за втори път отне трофей на Левски след шампионската титла през 2013 г., сътвори нещо невиждано в надпреварата за Купата на България, водеща своето начало от далечната 1938 г.

Роденият в Пазарджик Георги Петков стана първият страж в историята, спасил дузпа по време на финал, който същевременно отразява шутове от бялата точка и след края на 120-те минути игра.
В 12-ата минута той предотврати гол след удар на Жорди Гомес от бялата точка, а сетне не позволи топката да премине голлинията му при изпълненията на Хали Тиам и Роман Прохазка.

Като абсолютен брой спасени дузпи във финален мач рекорда на турнира държи друг от емблематичните вратари в историята на Левски, който също стигна до трофея в надпреварата с екипа на друг клуб. На 12 май 2004 г. Здравко Здравков-Фози, тогава в Литекс, спаси цели 4 удара от бялата точка след края на 120-минутната драма срещу ЦСКА – на армейците Тодор Янчев, Стоян Колев, Стойко Сакалиев и Ибрахима Гай.

Неговият колега от отсрещната страна Стоян Колев пък се справи с шутовете на трима свои съперници – Небойша Йеленкович, Николай Димитров-Джаич и Стефан Бачев. Седемте спасени дузпи от вратарите в онзи финал рязко контрастират с 5-те неточни шута от 11-те метра без ключова намеса на голкипърите в друг решителен сблъсък, решен от лотарията на дузпите: Берое -Левски на 15 май 2013 г. в Ловеч. Тогава сбъркаха трима левскари – Жоао Силва, Дъстли Мулдер и Стефан Велев, който в последния 78-и финал за трофея бе от печелившата страна и реализира дузпа за Славия във вратата точно на Левски, пише „Тема спорт“.

Последният вратар преди Петков, спасил дузпа във финален двубой за купата, бе Илко Пиргов преди близо 12 години. На 24 май 2006 г., тогава с фланелката на ЦСКА, той парира удара от бялата точка на бразилеца Даниел Мора-лес (Черно море). Впоследствие, в 4-ата минута от добавеното време след редовните 90, Пиргов капитулира при втора дузпа, отсъдена за варненци, при която Масена Моке оформи крайния резултат 3:1 за червените. В сряда на националния стадион Петков взе личен реванш от испанеца Жорди Гомес, който вкара два гола във вратата му (по ирония на съдбата единият бе от дузпа) по време на шампионатния двубой между сини и бели, игран на 26 август 2017 г. на „Георги Аспарухов“, завършил с категоричното 4:0 за домакините.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.