На медицински служители им писна и излязоха на голям протест в София! Какви са техните искания?

Протест медицински сестри

Стотици медицински сестри и други медицински специалисти излязоха на протест в София. Те настояват за поне 1500 лв. заплата, за да се спре изтичането на млади специалисти в чужбина и поискаха подкрепа от всички българи. Според тях това да не е протест на „белите престилки“, а на целия народ. Те скандираха: „Не можете без нас“. Днес е професионалният им празник.

На протеста бе приета протестна декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор „Здравеопазване“ и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.

Медиците обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им. В първия работен ден декларацията ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение към нея.

Протестиращите носеха самолетни билети, на които пише „Тръгвам си“. Медицинска сестра от Видин си бе подготвила символично и куфара. Според тях работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на по 3-4 места.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.