Само в 7DniSofia.bg

Продължава делото срещу машинистите Радослав Петков и Димитър Михнев, обвинени за взрива на цистерните в Хитрино преди година!

lady-justice-2388500__340

В Окръжния съд в Шумен продължава делото срещу машинистите Радослав Петков и Димитър Михнев, обвинени за взрива на цистерните в Хитрино преди година. Показания за обезопасяването на цистерните след инцидента и евакуацията на хората от Хитрино даде главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде БНР.

Пред журналисти той съобщи, че по време на спасителната операция е имало риск и от още експлозии, защото и други цистерни са изпускали газ:

„Мисля, че има експертиза в тази насока. Първоначалният взрив е бил  точно от една къща, в която е имало печка на твърдо гориво. Евакуацията беше точно заради затова, защото продължаваше да изтича газ и беше много голяма опасността от втори взрив. Този втори взрив, ако беше възникнал, при ситуация, в която всички от 50 до сто човека бяха струпани около жп цистерните, щеше да е фатален. Във всичките тези 11 дни ситуацията беше рискова.

Началникът на координационния център Тошко Бързилов също свидетелства за спасителната операция. Заседанието продължава с разпит на служители от гара Хитрино, като се очаква показания да даде и Бисер Минчев, главен ревизор на националната компания „Железопътна инфраструктура“.