Само в 7DniSofia.bg

От „Демократична България“ настояват за референдум дали да се гори боклукът на София!

боклук

Oт „Демократична България“ настояват да се проведе референдум дали да се изгради инсталация за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „София“. В разпространено до медиите писмо от политическото обединение уточняват, че Столичната община иска да изтегли дълг в размер на 130 млн. лв., с който да реализира проекта, и именно заради това жителите на града трябвало да кажат дали са съгласни.

Според „Демократична България“ „изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден проект“. За да се стигна до референдум обаче, било нужно Столичната община да предостави изчерпателна информация за инсталацията, след което да се проведе публичен дебат.

„Инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тонове токсична котлена пепел и шлака годишно“, пише в позицията на политическото обединение.

За „Демократична България“ проектът е икономически неизгоден, тъй като „ще налее средства в „Топлофикация София“ ЕАД, дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти“.

Гражданската инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“, учредена от „Демократична България“, започва да събира подписи за референдума от днес, като всеки ден между 18 и 20 ч. ще има пунктове пред Народния театър „Иван Вазов“ и метростанциите „Сердика“ и СУ „Климент Охридски“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.