Дунав заля Витоша в битката за оцеляване

Витоша-Бистрица-Дунав-Русе-17-1280x882

Дунав направи решителна крачка към оцеляването си в Първа лига. Русенци спечелиха с 1:0 гостуването си на Витоша в Бистрица, въпреки че проспаха почти цялото първо полувреме, а в края на второто бяха подложени на сериозен натиск. Момчетата на Костадин Ангелов изиграха може би най-добрият си мач от началото на сезона, но отново липсата на умение пред гола им коства загубата.

Витоша изненадващо бе тимът, който диктуваше темпото в срещата. Бистричани владееха повече топката и действията им в атака бяха доста по-организирани от тези на русенци, които имаха доста брак в играта си и не показваха ясна идея към гола. Вратарят Мартин Луков направи няколко лесни спасявания след удари от дистанция на футболисти в зелено, но показа класа в 9-та минута. Даниел Пеев измъкна топката от двама в небесно синьо и отправи удар по тревата, но стражът се разтегна и с една ръка изби.

До 30-та минута Дунав се отчете единствено с пробив на Карагарен до аутлинията, който крилото завърши с нещо средно между удар и опит за подаване пред вратата. В последните 15 минути русенци вдигнаха оборотите и бяха по-опасният отбор, като след статични положения внесоха доста смут в домакинската отбрана. В 34-та Васил Шопов не успя да завърши точно хубава атака през центъра, а в 38-та вратарят Николай Георгиев се размина с центриране от корнер и топката стигна до Петър Патев, който без забавяне стреля от дузпата. Топката обаче срещна лявата греда. Това бяха и двете най-добри положения за Дунав през първата част.
В началото на втората русенци поведоха. Шопов открадна топката от двама защитници, които преди това с колективни действия спряха пробива му. Халфът си намери място за центриране и подаде остро пред голлинията, където с доза шанс след меле топката се озова в Карагарен и той от няколко метра нямаше как да сбърка – 1:0 за Дунав в 48-та минута.

В 61-та минута Даниел Кутев проби отляво и стреля опасно, но Луков отново бе на мястото си и спаси. Само три минути по-късно Васил Шопов пропусна да убие интригата в мача, а може би и в целия сблъсък. „Десетката“ на русенци изскочи сам срещу Георгиев, но не успя да го преодолее. В 76-та Петър Патев със сетни усилия застигна Даниел Пеев и го спря да се окаже очи в очи с Луков. Капитанът на бистричани се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар в 81-та минута, но изстрелът му не бе точен.
В последните 10 минути Витоша натисна съперника, но отбраната на Дунав се справяше с всеки опит на футболистите в зелено да влязат в близост до Луков и да отправят удар.

Русенци измъкнаха победата и са на 90 минути от оцеляването в елита. Реваншът край Дунава е следващата седмица, а Витоша се нуждае от победа с 2 гола разлика, за да обърне резултата от днес и да успее да се спаси без още един плейаут.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.