Само в 7DniSofia.bg

Ситуацията с ТЕЦ „Бобов дол“ няма да се отрази на снабдяването с ток на страната! Това каза директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков

thermal-power-plant-1333754__340

Спирането на ТЕЦ „Бобов дол“ няма да се отрази на снабдяването с ток на страната. Това каза за „Хоризонт“ директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Въглищната централа, която е част и от така наречения „студен резерв“, спря временно работа заради ниските цени на енергийната борса, предаде БНР.

Заради планов ремонт е спрян и един блок от АЕЦ „Козлодуй“ – това е хилядамегаватовият 5-ти блок на централата. В момента потреблението на ток е обичайното за сезона – около 3 хиляди и 600 мегавата, основното производство е от въглищни централи и има достатъчно резервни мощности, каза Пламен Герджиков:

„В момента в системата има хиляда мегавата резерв в термични централи и над 2 500 мегавата резерв във ВЕЦ. В момента има много производство от вятърни сола и тяхното изкупуване, съгласно Закона за енергията е с приоритет. Ако вечерта, когато вече няма да има солар, те ще бъдат заменени с работата на ВЕЦ.

Според данните на енергийната ни борса, цената на търгувания днес ток е 40 лева за мегаватчас.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.