Нови открития за пожара в „Красна поляна“! 16 екипа са участвали в овладяването на огъня, само двама души са леко пострадали!

пожар

Екипите на пожарна и аварийна безопасност са се справили добре с големия пожар, който горя снощи в склад с храни и  алкохол в столичния квартал „Красна поляна“. Това каза тази сутрин, преди първия оглед на мястото на инцидента, старши комисарят от столичната пожарна Веско Гетов, предаде БНР.

16 екипа са участвали в овладяването на огъня, само двама души са леко пострадали, които не са в болница – пожарникар и човек от охраната, посочи още Веско Гетов.

„Основната цел беше да запазим огънят да не се прехвърли към в съседство намиращата се АГ болница. Пожарът беше доста сложен. Причината тепърва ще се изяснява. Екипи на Столична дирекция на вътрешните работи и наши експерти са на място. Имаме два екипа, които сме разположили от източната страна на сградата и дозагасяват евентуално недозагасени огнища, но като цяло ситуацията е овладяна още снощи, така че няма опасност за съседните сгради“, обясни комисар Гетов.

Пожарът е загасен снощи около три часа, днес има дим от няколко места и там също се гаси, потвърди старши инспектор Емил Симеонов, оперативен дежурен на град София, като допълни:

„Първото съобщение беше, че пожарът се е развил в склада и прозорците вече се чупят и падат. Това означава, че вече е твърде късно за локализиране вътре  в самият  обем на склада на площ от над два декара – изключително опасно, високи стелажи, метална конструкция, която при преди 15-20 минути металните елементи започват да подават. Хора не може да вкараме вътре. Вътре имаше много газови бутилки, които извадихме, имаше и гръмнали“.

Данните от мобилната лаборатория на Регионалната инспекция по околна среда, разположена в зоната на инцидента сочат, че няма замърсяване,  посочи Красимир Димитров от дирекция „Превенция“ на Столична община:

„В норма са фините прахови частици, газове, прахове, всичко което се мери експресно от лабораторията показва, че няма завишаване на нормите. Наши екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ останаха през нощта да помагат на колегите от пожарната, така че за момента успокояваме гражданите, че няма никакво задимяване, нито опасност за живота и здравето“, каза Красимир Димитров.

Продължава работата по разследването за изясняване на причините за избухването на пожара. Собственикът на изгорелия склад подозира умишлен палеж.