За пръв път в България! Как беше на български? Интересна надпревара по български език, поради навлизането на социалните мрежи!

31960069_1926576747353452_7986649806133002240_n

Как се „превежда” написаното в чата на социалните мрежи? В ежедневието на разговорите с 4-ки и 6-ци в думите, с масова употреба на чуждици – едно състезание ще провери това. Любопитната надпреварата по български език, наречена „Пазим езика си“, е първата по рода си у нас. Тя е по инициатива на Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев, предаде бТВ.

Затова гражданско сдружение „Живата вода на България“ организира пилотно състезание по български език и ще провери колко добре българчетата владеят родното слово. „Дори Библията започва с „В началото бе словото..“. Словото е това, което определя човека, то е нашият инструмент, с който ние най-добре можем да изразим себе си”, коментира Рени Стоичкова от журито.

В една от задачите състезателите ще трябва да заменят чуждиците с техен аналог. Например изречението „Днес шернах в социалните мрежи месиджа, който ти ми изпрати“ трябва да звучи така… „Днес споделих в социалните мрежа съобщението, което ти ми изпрати”.

За надпреварата могат да кандидатстват  учениците от V, VI, VII клас от 20-те училища, показали най-добър резултат от последното националното външно оценяване. Задачи за т.нар превод ще има за по-големите, а за петокласниците – въпроси по текст и диктовка.

Изпитните работи ще се оценяват от преподаватели и студенти по български език и литература. За най-добрите ще има четци и книги от български автори.

Състезанието ще се проведе в два изпитни кръга – на 12 и 15 май. Крайният срок за записване е 8 май.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории