Бойко Борисов: Толкова тежка риторика се води между големите държави в ЕС! Турция е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО

Бойко Борисов

Нормализиране на отношенията между западните страни и Турция – това поиска премиерът Бойко Борисов по време на Неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС, предаде бТВ.

„Толкова тежка риторика се води между големите държави в ЕС, като не казвам, че е без право, а точно обратното. Винаги сме говорили за свободата на словото и за проблемите, които има в Турция. В същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията”, заяви министър-председателят.

Според него в противен случай рисковете са региона остават много сериозни. „Гарантирането на общата сигурност в сферата на миграцията България го изпълни в пълен обем. Година и половина през България имаме нула миграционен натиск”, подчерта Борисов.

От думите му стана ясно, че позицията на София е, че очакваните от ЕС военни разходи са прекалено големи: „2% от БВП са много пари и годишно ако погледнем бюджета на ЕС ще излязат трилиони за въоръжение. Не считам, че е нужно всяка държава да купува на килограм. Колегите от НАТО биха могли да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет”.

„Оставам с огромно уважение към вас и искам да знаете, че България активно модернизира Въоръжените си сили и повишава възможностите на армията. За проектите ни за самолет, сухопътна техника и кораби имаме ясни програми и възможност бюджетът ни да ги покрива“, каза още Бойко Борисов.

От трите проекта единствено за бронираните машини има яснота кои ще бъдат участниците в конкурса и че серийното производство ще е в български заводи. Страната ни се отказа от купуването на нови кораби, а процедурата за изтребителите тепърва ще започва отначало след скандали между правителство и президент и взаимни обвинения в лобизъм.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.