Вътрешните министри на България и Гърция обсъждат казуса с каналджиите! Вижте какво съветват специалистите, за да не попаднем в такава измама!

Тирове

Вътрешните министри на България и Гърция са се ангажирали да обсъдят казуса с множеството българи, чиито автомобили след продажба са попаднали в ръцете на каналджии и така са се оказали подсъдими за трафик на мигранти. Това се случва след репортаж на bTV.

Николай Иванов от Враца е осъден в Гърция, след като продава свой бус на румънци преди 6 години. Те не го пререгистрират, а превозното средство е хванато в Гърция с 18 мигранти в него.

„Първата присъда е била 40 години, тежка каторга, без право на замяна. Втората е 17 години, като може да се плати затвора по 5 евро на ден, около 60 000 лева. Това е бизнес за гърците, от който страдат невинни хора”, заяви Тереза Вълчева, съпруга на Николай.

Николай веднага търси помощ от Външното ни министерство и говори с техен представител. „Той просто ми каза да се оправям сам, защото делото било от частно-правен характер и те не могат да ми съдействат”, каза Николай Иванов.

„Моят съвет е да не се страхуват. Когато съдът ви призове, сте длъжни да се явите”, коментира  Бойко Христов, началник на дирекция „Ситуационен център” към Външното министерство.

Милен Маринов, управител на една от най-големите рент-а-кар компании у нас, е със същото обвинение – заплашват го над 30 години затвор и глоба от близо два милиона евро. В края на 2016 г. бус на фирмата му е нает от Антон Марков от Видин. Няколко дни по-късно автомобилът е хванат също в Гърция с около 30 мигранти.

Маринов се срещна днес с омбудсмана Мая Манолова. „По конкретния случай се свързах с главния прокурор г-н Цацаров и организираме работна среща през следващата седмица, защото случаите нарастват лавинообразно. Също така се чух с министър Захариева и вътрешния министър, в момента те са в Солун и поеха ангажимент, че ще се свържат с техните колеги”, обясни Манолова.

„Помолили сме ги, решихме с министър Тоскас, да се направи бързо работна група да се реши въпросът и да не страдат хората. Ако има нещо несправедливо, или най-малкото различно при нас и в съседна Гърция, да го изравним”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Милен Маринов е категоричен, че трябва да се проведе сериозно разследване и да се установят истинските виновници.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории