Как ще се финансират европейските политически партии? Лиляна Павлова и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, подписаха измененията на Регламента!

Лиляна Павлова (2)

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, подписаха измененията на Регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации, предаде news.bg.

„Основната цел на този Регламент е прозрачност и защита на финансовите интереси на ЕС. Тази реформа е важна и навременна. Тя ще гарантира, че средствата на ЕС отиват за европейски политически партии с политическа програма, съответстваща на потребностите и очакванията на европейските граждани“, обясни Павлова.

Тя коментира, че цел на промените са да станат по-видими връзките между националните и европейските политически партии, както и за ограничаване на възможността за регистриране на временни субекти с цел единствено да получат финансиране от ЕС.

В бъдеще европейските политически партии ще могат да получават средства, само ако страните-членки на ЕС покажат логото и програмата на европейската партия на своите уебсайтове. Друг ключов елемент на промените е финансирането на партиите да бъде пропорционално на подкрепата, която получават на изборите. Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на политическа партия като вече физически лица няма да имат право да създават такава.

Приемането на досието е включено като приоритет в програмата на Българското председателство, предвид предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент и предвид факта, че новите правила трябва да влязат в сила преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да кандидатстват за финансиране за следващата финансова година.

Финансирането за текущата година няма да бъде засегнато от новите правила. За да получат средства от ЕС за 2019 г. обаче, страните, партиите и фондациите ще трябва да се съобразят с промените в Регламента.

Законодателният акт ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в официалния вестник на ЕС.