Еврокомисарят Мария Габриел разкри от коя дата ще има по-голяма защита на личните данни в интернет!

мария-габриел

Цифровата икономика има най-голям потенциал за откриване на нови работни места и развитие на икономиката. За да я развиваме на първо място трябва да приемем докрай законодателните предложения. Имаме сектори, в които има много голям експертен потенциал. Това каза комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите й сега е времето, в което трябва да ускорим ритъма си.

„Новите технологии няма да ни чакат, затова трябва да инвестираме“, категорична бе Габриел. „Европа ясно изразява намерението си с новата бюджетна рамка. Бюджетът за цифровата сфера е увеличен с 98%“, припомни тя.

„37% от работната сила в Европа няма умения за работа с новите технологии. По тази причина стартираме безплатни обучения в тази сфера. Стартирали сме план за действие за цифрово образование. В момента имаме нужда от 250 000 ИТ специалисти в Европа, през 2020 те ще станат 500 000. България се движи най-бързо в областта на цифровите технологии. Ние сме регионален лидер и трябва да помагаме на останалите. Трябва да се направи така, че иновациите да имат по-голямо приложение“, заяви еврокомисарят по цифровата икономика.

Мария Габриел бе категорична, че в отношенията платформи-бизнес вече има прозрачност. По отношение на защитата на личните данни, еврокомисарят каза:

„За нас е изключително важно да запазим възможността на платформите да са иноватори. По регламент ЕС се намесва там, където има нужда. Заради това подходът ни е прогресивен и се дава възможност засаморегулация. От 25 май ще има по-голяма защита на личните данни в интернет“, обяви Габриел.

„Освен това данните на всички европейци, качени в страници, извън ЕС, също ще са по-защитени. Потребителят в Европа трябва и ще знае кой използва данните му и по какъв начин“, смята Мария Габриел.

По повод борбата с фалшивите новини, еврокомисарят каза:

„Месеци наред имахме интензивна работа. До юли месец даваме срок на платформите в социалните мрежи за приемане на морален кодекс срещу фалшивите новини. Ако това не се случи, ще се наложи да го направим с нови правила. Няма как да се случат нещата, ако не работим заедно. Искаме прозрачност на алгоритмите, да се даде възможност на потребителите да алармират за фалшиви новини и т.н. Никой няма намерение да правим хората държатели на истината, но трябва да дадем възможност на хората да правят своя информиран избор“, смята еврокомисарят по цифровата икономика.

„Суперкомпютър в Европа е моята голяма цел. Европейска машина, с европейски специалисти и ясно да заявим, че сме лидер в тази област“, очерта Габриел бъдещите си планове.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.