Само в 7DniSofia.bg

Венци Стефанов открехна завесата за бъдещо на Загорчич и отново защити рефера Ставров

ВенцИ сТЕФАНОВ

В понеделник медиите в Гърция обявиха, че вратарят на Славия Антонис Стергиакос ще премине в местния гранд Олимпиакос. Ден по-късно трансферът бе потвърден и официализиран.Така от новия сезон 19-годишният страж на белите, който се превърна в несменяем титуляр, ще облечеекипа на клуба от Пирея. Това е поредното доказателство за отличната работа на ДЮШ на Славия. За по-малко от година в клубната каса ще влязат близо 7,5 милиона лева от продажбите на Стергиакис (около 1,5 млн.), Калоян Кръстев в Болоня (около 3 млн.) и Петко Христов във Фиорентина (около 3 млн.). За всичко това ипоследните събития около белите босът Венцеслав Стефанов отговори на въпросите на „Тема Спорт“.

Г-н Стефанов, може ли да разкриете малко повече подробности около трансферана Стергиакис в Олимпиакос?
– Сделката с Олимпиакос е факт. Срокът на договора е за 5 години. Сумата е горе-долу около тази, която се появи (б.а. – 700 хиляди евро). Там някъде е.

Това са добри пари за млад вратар…
– Всеки има право да тълкува нещата така, както намери за добре. Аз смятам, че 100 процента трябва да се дава шанс на младите. Временните успехи – първо, второ, трето място, достигането до някакъв етап на Лига Европа, греят, но не топлят. Защото след това се връщаш на изходно положение. Чудиш се какво да правиш, сменяш 7-8, 10 футболисти, треньори и влизаш в омагьосан кръг. След това, докато се смаже машината, докато тръгне пак да работи, и е минало доста време. Кофти при нас е, че в момента сме тръгнали с две-три дини под една мишница – ремонтираме терена на основния стадион, всички терени на тренировъчните игрища, ремонти на съблекалните. Ще започнем евентуално изграждането на осветлението. Може би ще бъдем единствените в България, които сами сме си го направили. И то със средства, които ще ги спечелим от трансферите на млади таланти. Така че, каквото дойде от тях, отива пак за тях, за да може да дойдат други такива момчета и трансфери. А пък и по принцип момчетата виждат, че в Славия имат шанс и се стараят.

Освен че се класирахте на финал, продължавате и битката за седмото място и бараж за Лига Европа. Каква е най-оптимистичната ви прогноза за двата фронта, на които продължавате?
– Не зная. Играем, пък каквото дойде.

Може ли да изненадате Левски на финала?
– Със сигурност ще има много хора. Левски чака тази купа от доста време, ние също. Дано по-добрият да победи.
И да не се говори за съдийството след финала…

– Стига с тези съдии. Ако говорим за дузпата за Ботев Пловдив в реванша, то имаше такава и за нас още в 6-ата минута. Тя също е сто процента. Но ние пискаме ли за нея?! Когато ръфаха кюфтетата, не реваха, а после реват. Като не дадоха дузпата за нас, беше добре, после като не дадоха тяхната… реват като вдовици.

С ръка на сърцето може ли да кажете, че имаше дузпа за тях?
– Сто процента имаше дузпа за тях. Но е възможно и съдията да не я е видял добре или така да е преценил, както прецени първото полувреме и не даде такава за нас в 6-ата минута. Ако я беше дал, нещата щяха да бъдат коренно различни. Нека да поведем рано с 1:0 и да се оголят пък да видим тогава какво ще стане. Аз искам друго да попитам. В понеделник, на мача Етър – Локомотив Пловдив (б.а. – 1:1), в 32-ата минута имаше същото положение и не бе дадена дузпа за домакините. Съдийската комисия как ще накаже този съдия (б.а. – Николай Йорданов)? Дали както Ставров или ще го отмине с безразличие? Дали има справедливост и мери ли се с един аршин? Ставров ли е черната овца или трябва да играем по свирката на шепа самозабравили се хулигани от Ботев? Не е ли едно и също прегрешението и какъв ще бъде отговорът на Съдийската комисия? Ако съдията на този мач (б.а. – Николай Йорданов) бъде допуснат да свири, то тогава защо е спрян Ставров? Под натиск на банда хулигани или справедливо решение…

Ще получи ли Златомир Загорчич нов договор?
– Човекът си има договор, докато той прецени. Аз съм му го казал. Нямам намерение да търся друг треньор. За мен Загорчич си върши перфектно работата.„

Отива ли наистина Иван Минчев в Берое?
– Ако толкова държи да отиде да играе в Берое, да отиде момчето. Аз съм му предложил нов договор, казал съм му какви са нашите условия. В края на краищата всеки има право да решава и преценява. Не го спирам.

Ще остане ли Галин Иванов в Славия?
– При него е като със Загорчич. Той знае, че ако има интерес от чужбина за него, няма да го спра, ще го пусна веднага. Както и за Загорчич. Той ми е казал, че в България не иска да ходи в друг клуб. Разбрахме се, ако има добра оферта отвън, да не го спирам. Казах му, окей, Заги, нямаш никакъв проблем.