Само в 7DniSofia.bg

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат! Вижте още какво каза европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова

flag-1198978__340

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки. Това заяви по време на дискусия европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, цитирана от БГНЕС и „Фокус“.

Тя посочи, че е решила да дойде у нас, за да разбере защо у нас международният документ е отнесъл толкова критики.

По думите й ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а се опитва да убеждава. Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация: „Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод”.

Според нея конвенцията е „много ясно доказателство, което е насочено срещу насилието”, а проблемът е видим във всички членки на общността. Тя подчерта, че „има много жестоки данни” по отношение на домашното насилие в ЕС – 1 от 3 жени над 15 години в ЕС става обект на насилие в една или друга форма.

„Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие”, заяви още еврокомисарят.

У нас консервативни кръгове атакуваха масирано конвенцията с мотива, че скрито подпомага признаването на еднополовите бракове. Това беше отречено на всички нива, но мощната медийна кампания, често основана на спекулативни интерпретации, все пак блокира ратификацията. Това не се случи, например, в Хърватия.