Родителите на първолаците се чудят какво да правят! Новите правила за прием тотално шокираха всички!

училище

Първокласниците на двойки без брак са сериозно ощетени от приемния критерий за уседналост. Причината е, че Семействата, които не са сключили брак, най-често обитават дома на мъжа. Детето, обаче, в повечето случаи се води с постоянен адрес този на майката и така то получава по-малко точни в класирането за най-близкото и удобно училище, съобщава „Телеграф“.

Директори на училища алармираха, че в правилата за прием в първи клас има много двусмислени разпоредби.

„Заради тях и ние не знаем какво да посъветваме родителите, нито сме сигурни, че ги тълкуваме правилно“, разказа Надежда Николчева, директор на 31-во СУЧЕМ, по-известно като Бастилията, и председател на сдружението на школските директори. В училището приемът се осъществява изцяло онлайн и родителите най-често не разбират инструкциите на общината.

Записано е например, че родителите трябва да доставят удостоверение за постоянен и/или настоящ адрес, които ги обърква. Повечето майки и бащи не разбират дали са нужни и двете и ги вадят, за което заплащат допълнителни пари.

Други пък изпращат онлайн неправилния документ и се губи време, за да бъдат върнати в общината и да извадят правилния.

Някои откриват проблема в прибързано взетото решение за налагане на уседналостта.

„Ето например семействата, които са живели в провинцията, но са се разделили, а майката се е преместила в столицата, не са знаели, че заедно с нея трябва да регистрират в София и детето. В момента то се води по постоянен адрес в родния си град и има много малки шансове да влезе в столично училище“, обяснява Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ.

Въпреки че идеята на МОН при въвеждането на новите критерии за уседналост да беше да намали опашките за първи клас, кандидатите отново са повече от местата. „Вървим към прием чрез жребий“, заяви Стаматов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.