„Движение България на гражданите“: Дясното политическо пространство не може да се обедини сега!

Димитър Делчев

Дясното политическо пространство не може да се обедини в момента. Желанието на няколко групи хора да обединят десните апарати около себе си не е продуктивно. Нужно е обединение на гражданите, а не на лидерите.

Това заяви председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев на пресконференция в Пловдив.

Той поясни, че от партията му обикалят страната и на срещите си питат хората коя е каузата, която би ги накарала да застанат заедно.

Делчев увери, че неговата партия ще продължи да се бори за работещи институции и правова държава, в която хората ще могат да се развиват, да гледат спокойно деца.

Лидерът на ДБГ засегна и промените в Енергийния закон, които целят увеличаване правата на КЕВР – да може да разследва и сделки, подобни на тази за ЧЕЗ. След целият шум, които се вдигна, отново сме в началото – сделката е непрозрачна, депутатите приеха промени, а не знаят ще важат ли за случая с ЧЕЗ. Тази сделка е съмнителна и трябва да бъде спряна, допълни Делчев.

Виолета Донева, член на Изпълнителния съвет на ДБГ, изрази притеснение от промяната на евроатлантическите ценности на България, както и от липсата на свобода на словото, което показа и последното проучване.

Вместо да навлизаме в ядрото на ЕС, ние сами се избутваме от там, коментира Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ.

От ДБГ искаме обединение на дясномислещите граждани около ценности и принципи. България има нужда от силно дясно представителство. Този кабинет стартира като дясноцентристки, а се превърна в националпопулистки. ГЕРБ не е дясна партия, дясното е осиротяло, заяви Зеленогорски.

Според Делчо Бакърджиев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ, ГЕРБ започва все повече и повече да приема образа на БСП.

Създаването на още два десни проекта, които се явиха като конкуренти на Реформаторски блок на последните избори бяха в полза на ГЕРБ и на БСП, давайки им допълнителни депутати. Според него това, което сега се предлага като дясно обединение прилича на тактическо събиране, допълни Бакърджиев.

Поставяне на камери по пътищата, свързани с „умен“ софтуер, разпознаващ лица, искат от Движение България на гражданите.

Това е една от мерките за промяна в Наказателно-прецесуалния кодекс, която искат от ДБГ. Тези мерки се налагат заради зачестилите случаи на избягали затворници и данните, че на свобода са около 1000 издирвани.

За решаване на този проблем правителството трябва да предприеме незабавни мерки. Една от тях е възможност прокурора да задържи осъдения веднага, а не да чака една седмица докато присъдата стигне на лист в кабинета му.

Не знам какво правят в правителството. През 2016 г. беше променен законът и беше дадена възможност да се поставят електронни гривни на затворниците. Вече сме 2018г., а тези гривни все още не са налични, изтъкна пропускът Делчев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.