Горещо! Бивш директор на „Пирогов“ проговори за проверките! Как може да се подобри финансовото състояние на болниците?

пирогов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването на управлението на 22 болници. Според прокуратурата управителите на болниците са сключвали неизгодни договори за наеми, услуги и доставки с външни фирми. Състоянието на здравната система коментира пред NOVA доктор Спас Спасков, бивш директор на болница „Пирогов“.

„Феноменът „болница в болница” е вреден за болниците, когато има дублиране на дейностите. Когато няма такова дублиране, а самата болница няма средствата да осигури този тип медицинска услуга, тогава явлението е много полезно”, каза Спасков.

„Такива проверки трябва да се правят и това, че Прокуратурата влиза на някое място, в никакъв случай не е някаква трагедия. Това е един от редовните начини за проверяване на законността на извършваните дейности”, подчерта бившият директор на „Пирогов” и добави, че този тип проверки „до известна степен дисциплинират”.

Той заяви, че е напълно възможно проверките да са „жълт картон” за някои от управителите.

„Особено пък там, където Прокуратурата би намерила някои нарушения – ето това, което чухме от прокурора Цацаров, че има такъв тип нарушения. Там, където няма нарушения, Прокуратурата ще каже, че всичко е чисто. Предварително да обвиним управленията на болниците, мисля, че е грешно”, каза той.

„Неизгодните договори са неприятно нещо, но той е доказуем начин за лошо управление. Това, което е основното е общият недостиг на средства в системата на здравеопазването като цяло. Оттам пък, относително ниското заплащане от страна на НЗОК, в много случаи това заплащане е по-ниско, отколкото самите разходи на болниците”, заяви бившият директор на „Пирогов”.

„НЗОК разполага и системата на здравеопазването като цяло разполагат с определен ресурс от средства. С тези средства могат да се закупят определен брой неща, а повече е трудно – няма ги средствата. Тогава съществува друга възможност – да забраним дейностите, за които НЗОК не може да плати. Това е много по-болезнено и гадно, това е 100 % лишаване на всички хора, които имат потребността от медицинска услуга”, каза докторът за скорошния случай на починала жена заради липса на клапа за сърце.

„Според мен увеличението на здравната вноска само проформа ще ни даде някаква увереност, че правим нещо. Ще се намали рязко броят на хората, които се осигуряват и самото набиране на средства няма да бъде значително по-голямо. Не трябва да забравяме, че всъщност здравни осигуровки плащат основно работоспособни хора, които са здрави и не ползват медицинската услуга. Медицинската услуга се ползва от тези, които плащат значително по-малко или никак. Получава се дисбаланс, ще натоварим тези, които не ползват здравната услуга с допълнителна финансова тежест”, заяви Спасков за идеята да се увеличат осигуровките.

„Основното е контрол и намирането на пътища за допълнителни средства в системата на здравеопазването. Например частните здравни фондове. Колкото по-бързо се уточни каква дейност те ще заплащат, толкова по-бързо ще започнат да се набират допълнителни средства, извън тези, които в момента имаме. Ще влязат свежи пари. Разбира се, тези допълнителни средства ще бъдат ползвани само от хората, които са абонати в тези фондове”, каза той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории