Само в 7DniSofia.bg

Експеримент в ефир! Ето как „светват“ ръцете при пипането на белязани пари!

Антон Хекимян

Експеримент със светещото вещество луминофор проведоха експерти в ефира на Би Ти Ви. Той имаше за цел да покаже как светят ръцете, докоснали белязани пари и дали веществото може да се пренесе чрез контакт с друг човек.  Алексей Василев – преподавател по органична химия в Софийския университет, донесе веществото, което се използва за белязване на банкноти и ценни книжа.

 „Това е органичен луминофор – вещество, което излъчва светлина при определени условия. Реално е прах, подобен се използва и в криминалистичните прахове за белязване на документи”, поясни Василев.

По думите му при криминалистите подобни луминофори се смесват с цинкови сапуни, които не позволяват разпрашаването на химикала и така се ограничава неговото разпространение до само физически контакт.

 

Веществото може да бъде открито само при ултравиолетова светлина.

„Много е важно режимът, по който се установява дали лицето е имало допир до банкнотите или не е. Ако лицето е имало контакти с вещи и хора е възможно веществото да е пренесено от пипането на хора, вещи и чанти.“ Това заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш зам.-министър на вътрешните работи в коментар по случая с кметицата на Младост Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Според адвокатите им те са светнали на такива места, че е невъзможно да са пипали парите от подкуп, заради които са арестувани. Пред ПИК адвокатката на Петрова бе категорична, че светването на Петрова е по горната устна, врата и горната част на ръката, но никъде по хващателните части. Иванчева пък светва на два квадратни сантиметра по страничната част на дясната ръка.

Експериментът бе проведен с лабораторна лампа, при което категорично стана ясно, че, ако някой е пипал маркирани с веществото предмети, може да го предаде и на друг човек, който не ги е пипал чрез ръкуване, например.

Проф. Радулов коментира и зрелищния арест на Иванчева и заместничката й. Знаете презумпцията за невиновност, всяко задържане на заподоздрян трябва да се извърши така, че да се запази неговото достойнство. На Запад това води до процесуални действия. У нас не води до това, но води до дела в Страсбург, отсече експертът.

Смешно е така да се показва как лошите ще бъдат наказани. А ако съдът докаже, че лицето не е виновно за нищо. Тогава излиза, че властите си позволяват всякакви безобразия, отсече професорът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.