Само в 7DniSofia.bg

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис отбелязва, че разговорите се фокусират върху финансовия сектор и присъединяването на България към банковия съюз

flag-1198978__340

Заместник-председателят на ЕК Домбровскис заяви, че страната има стъпки, които първо трябва да предприеме, предаде Капитал.

„В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНТ в отговор на въпрос за влизането на България във валутния механизъм ERM II – т.нар. преддверие на еврозоната. По-рано тази година финансовият министър Владислав Горанов каза, че страната ще подаде кандидатурата си за „чакалнята“ до средата на 2018 г. – заявка, която потвърди тази седмица пред списание Investor Digest.

Домбровскис обаче отбелязва, че страната има стъпки, които първо трябва да предприеме. По отношение на фискалната политика България е добър пример сред държавите в ЕС – с балансиран бюджет и нисък държавен дълг. От думите на Домбровскис става ясно, че разговорите в момента се фокусират върху финансовия сектор и присъединяването на страната към банковия съюз. Позицията на България е по-скоро резервирана по този въпрос – Горанов отбелязва, че страната е готова да поеме ангажимент за банковия съюз след присъединяването към ERM II и преди влизането в еврозоната, но не по-рано.

Тази седмица темата коментира и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси пред „Дневник“. Той казва, че приветства ентусиазма на България за присъединяване към еврозоната, но е важно да има не само формално, а и реално изравняване със страните с единна валута, защото България трябва да е добре подготвена за приемане на еврото и да е сигурно, че ще продължи с усилията си и след това.

„Един от ключовите уроци, които научихме през последните две десетилетия, е, че реалната икономическа конвергенция е толкова важна, колкото и номиналната конвергенция. Държавите трябва да бъдат добре подготвени за приемането на еврото, но те трябва също така и да продължат с усилията си след това. Ето защо е важно България да работи много усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на заетостта и справяне с неравенството. Растежът на икономиката в момента е силен, но е важно ползите от него да достигнат и до най-уязвимите групи в обществото“, каза еврокомисарят.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.