Нови центрове за подкрепа на хора с деменция и за грижа на възвратни хора с умствена изостаналост! Къде ще бъдат изградени те?

hospice-1794351__340

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще инвестира над  41 млн. лв. в изграждането на 6 дневни центъра за подкрепа на хора с деменция и 68 центъра за грижа на възвратни хора с умствена изостаналост и психични разстройства в 29 общини на страната, предаде НОВА.

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова на пресконференция с участието на експерти от общините.

„Мярката е сред основните приоритети на правителството като социална политика за интеграция на уязвими групи. Чрез нея даваме възможност на децата в риск и възрастните хора с увреждания да се интегрират по подходящ начин и да се ситуират в по-благоприятни места за живот. Съществуващите домове по-скоро водят до тяхната изолация от обществото“, каза Николова.

Досега в страната са изградени 132 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища за децата в риск. Закрити са стари домове. В допълнение са преустроени и осем центъра за медико-социални грижи за деца с възможност за разкриване на нови услуги в общността за превенция на изоставени деца от 0 до 3 години.

„Продължаваме политиката за деинституционализация на децата, но в посока разкриване на услуги, свързани с изграждане на дневни центрове и центрове за обществена подкрепа и преходни жилища за деца в риск във възрастова група от 15 до 21 години. С това ще закрием и останалите стари институции за деца, лишени от родителски грижи“, каза още зам.-министър Николова.

29-те общини, където ще се изградят центровете, са Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории