Любопитна статистика! Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по досиетата!

Досие

Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по досиетата – това сочи представително изследване на „Екзакта“, цитирано на проведената днес в столицата международна конференция „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“. Данните показват, че отговорите на запитаните не са политически оцветени.

Според изследването 59% от българите одобряват идеята в новата учебна програма по история за 10 клас да се изучава комунистическия режим и в частност дейността на тайните служби. Любопитното е, че половината от определилите се като социалисти също са за включване на темата в учебните програми. Мнението на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата: – Дали нашето образование е длъжник на този отрязък от нашата история? Ако сравняваме с другите страни, смятам, че да. Една съседна Румъния ще вземем, те от преди 4-5 години в техните образователни програми влязоха дори и учебници в тази сфера. Аз не виждам нещо опасно – някои ще кажат: „Ама защо?“ – Нека да се знае!

Според Евтим Костадинов Комисията по досиетата работи така, че в обозримо бъдеще да събере целия архив на комунистическите тайни служби и да е готова да прерасне в институт за националната памет. Но затова, по думите му, е нужна политическа воля.

Пред конференцията представители на сходни институции от бивши социалистически страни споделиха, че и при тях през годините архивите на комунистическите тайни служби са били прочиствани, но следите за принадлежност са останали в копията на документите. Такъв е бил и случаят с Лех Валенса, който според Марзена Кук, директор на полския архив, лично е прибрал картончето и регистрационната си карта за сътрудничество със службите, но копията им са били съхранени и неоспорими.