Още протести! Миньори излязоха на протест в центъра на София за спасяване на въгледобива в България

wallet-2292428__340 (1)

Основното искане на миньорите е поне 15% увеличение на цената на добиваните въглища. Тези 15% ще гарантират нормалната работа на мините в следващите година-година и половина, каза Владимир Топалов от Миньорска федерация „Подкрепа“, предаде бТВ.

В момента не се изпълняват нито инвестиционните програми, които следва да гарантират съществуването на мините, нито останалите програми за здравословни и безопасни условия на труд. Проблемът е в това, че средствата не достигат, посочи той.

Един тон въглища в момента струва 17,50 лв. натурален тон, искаме да е 18,50 лв. и евентуално от 1 октомври да стане 19,50 лв., каза още Топалов. По думите му, ако се продължи, както досега, „рискуваме мините да не могат да подават въглища и в бъдеще да се създаде много голям проблем“. Протестът започна на пл. „Княз Александър I“, ще мине през сградите на Министерския съвет и КЕВР и ще завърши пред Министерството на енергетиката.

Преди дни обаче ресорният министър Теменужка Петкова коментира, че исканията едва ли ще бъдат удовлетворени, защото ще доведат до поскъпване на тока.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.