Критично ли е състоянието на българските язовири? Министърът увери, че се предприемат мерки за всеки от тях!

human-3092295__340

Към момента не можем да говорим за критично запълнени язовири. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при проверката на язовир „Искър“, която министърът направи заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Министърът увери, че се предприемат мерки за всички значими язовири и обясни, че се правят предписания за нивата, които трябва да имат в съответните моменти в годината. „От една страна, за да може да осигурим приемането на водата по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга страна да гарантираме питейната вода за населението, и за „Напоителни системи“ през идващия земеделски сезон“, коментира Димов.

Попитан какъв е капацитетът на язовир „Искър“, Нено Димов уточни, че около 14% от язовира е свободен. „Ние направихме предписание с оглед на това, че през месец май се очаква най-високият приток. Очакваме малко под 80 млн. кубика да влязат в язовира, затова е именно това предписание.

През април месец към днешна дата имаме много малко превишаване от прогнозната стойност за притока. Считаме, че с тези 10 млн. кубика, които са предвидени да бъдат изпуснати, ще осигурим необходимия обем“, заяви министърът. Той поясни, че е направен преглед на коритото на реката след язовира. По думите му тя е достатъчно добре почистена и не се очакват притеснения.