Извънредно! Бивш директор в ЧЕЗ разкри дали сделката с „Инерком“ на Гинка Върбакова ще се осъществи!

Чез (2)
60% е прогнозата ми, че няма да се случи сделката на ЧЕЗ с Инерком. Освен ако Инерком не дойде с различно финансиране. Покупката е търговска тайна, според мен е подписан договор, Инерком има 9 месеца да намери парите. Ако ги намери и има съгласие от българските институции, тогава ЧЕЗ ще прехвърли акциите към дружеството. Такава прогноза направи в „Беновска пита“ Петр Баран, бивш директор в ЧЕЗ.
„Сделка по този начин няма как да се случи. Цената е около 340 милиона. Госпожа Върбакова остава да плати около 270 милиона евро срещу кредит. Банките дават кредит само за 7-8 години за връщане“, поясни Петр Баран, който разкри, че 40 милиона лева е била чистата печалба  на ЧЕЗ в България. „Обикновено беше 10 милиона евро“, добави той.
„Не е нормално толкова малка компания да купува ЧЕЗ, но не е изключено, не е изключение. ЧЕЗ закупи трите дружества в България за 240 милиона евро. Покупката бе със заеми, фактът, че тогава ЧЕЗ имаше толкова големи печалби, че можеше да ги  купи с чешки собствени средства“, разкри Баран.
Петр Баран изрази разбиране от големия интерес към сделката.
„Разбира се, тази сделка интересува всички, не само в България. Толкова чувствителен сектор като енергетиката може да развълнува хората“, добави Баран на чудесен български.
Според него ЧЕЗ е бил използван като инструмент в политическа битка срещу правителството на Бойко Борисов през 2010-2011. „Съжалявам, че стана така, никой не е искал да сваля господин Борисов от власт. Тогава ЧЕЗ бе използван като инструмент в политическа битка. Кой? Това е въпросът, за съжаление в онази ситуация имахме топли месеци – ноември, декември, а през февруари беше  много студено, в тези месеци сметките за съжаление се увеличиха“, каза Петр Баран.
Той изрази съжаление, че в България не е въведен механизъм, както в Чехия, сметките да се плащат на равни вноски. „Не успяха колегите преди мен, както и досега“, каза той.
Запитан дали наистина ЧЕЗ изнася пари от България, които трябва да остават в страната, Петр Баран каза: „Ще използвам вашия термин – мантрата се повтаря непрекъснато и като се повтаря, се превръща в истина. И започнаха да го използват срещу нас“.