Само в 7DniSofia.bg

Гергана Орлова 15 години след бомбичката: Сега съм с 89% инвалидност

untitled

На дербито между ЦСКА и Левски (2:2) на стадион „Васил Левски“ в сряда бомбичка уцели полицайката Гергана Зашева – Методиева. В следствие на случилото се тя претърпя операция за спасяване на зрението на едното око.

Преди 15 години в България имаше подобен случай. Товага бомбичка от агитката на ЦСКА удари друга полицайка – Гергана Орлова. До ден днешен тя още не се е възстановила, а през годините е претърпяла още 17 операции.

„У дома съм. Не е в България, живея във Франция от три години. Напуснах, защото не видях бъдеще за себе си в България. След инцидента през 2003-а претърпях 17 операции. Много от тях бяха в Пирогов. Имаше операции за окото ми, които бяха трудни, нямах кръвоносни съдове в главата ми. Тогава бях с 96 процента инвалидност – преди 15 години. Сега съм с 89%. Имах епилепсия и пареза на ръката и крака. Това е истината – от бомбата“, разказа тя пред „Събуди се“ по Нова ТВ.

Извършителят е осъден само условно. Освен това, магистратите у нас разпоредили да плати обезщетение на Гергана. 15 години по-късно потърпевшата все още не е получила нито стотинка.

„Гоним се постоянно с него – и адвокатите ми го гонят, и съдебни изпълнители, но засега няма резултат”, споделя Гергана.
„Явно според българското законодателство извършителят е получил правосъдие – условно е осъден. Според мен не е. Сумата, на която бе осъден, не е изплатена. Просто е една трагедия, трагична ситуация. Аз не видях добро бъдеще в България. Бях по-млада тогава, на 22 години, когато се случи“, продължи Орлова.

„Доста дълго време не ходех на работа. Завърших образованието си в СУ, бяха изключително толерантни с мен. Работех с хора, които са изключително топли към мен. Във Франция веднъж попаднах в Спешно отделение. Когато ме попитаха какво ми е, бяха потресени от информацията и какво правя в Спешното отделение, където останах цяла седмица. Адвокатът, когото срещнах, беше шокиран, каза ми, че във Франция това няма как да стане. Има средства, които се дават от държавата на хора, пострадали по подобен начин. Каза ми, че е много жалко, че не можеш да си получиш обезщетението. Ако извършителят не може да даде парите, държавата го прави, а после си търси парите от нарушителя.“

„Беше трудно за мен да имам някаква връзка, имайки предвид, че имам белези, които още не са изчезнали. Имах тежка бременност. Д-р Василев от АГ Шейново се грижеше с мен онлайн, защото имах проблеми и ми се изписваха лекарства и лечение.“

„На полицайката, която пострада, искам да пожелая много сила, защото този момент никога няма да го забрави. Ако не получи тази сила от самата себе си, няма как да я получи от хората около нея. Надявам се да бъдат всички изцяло зад нея, говоря за държавата и за съда“, завърши Гергана Орлова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории