ИЗВЪНРЕДНО! Гръмна афера в ИСУЛ! Източили 150 бона от Здравната каса с лещи…

Болница

Две институции проверяват Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за надписани операции за поставени очни лещи и подменени документи, с които Националната здравноосигурителна каса е ощетена общо със 150 620 лв. през 2016 и 2017 година. Проверките са по сигнал на очни лекари, изпратен до Министерството на здравеопазването, касата и журналисти, съобщава „Монитор“.

В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани, твърдят, че началникът на Клиниката по офталмология доц. Борислав Кючуков е принуждавал лекари да подменят документацията, с която се отчитат операциите пред НЗОК и да вписват в нея, че са поставени по-скъпи лещи. От сигнала става ясно също, че през 2017 г. в клиниката са извършени 11 операции за катаракта с инплантиране на вътреочна леща. За тази клинична пътека касата плаща по 360 лева.

„Други 312 броя операции за катаракта с имплантация на вътреочна леща са с фалшифицирани истории на заболяването и отчетени неправомерно в НЗОК като травматични случаи по клинична пътека „Оперативно лечение при заболяване на ретина, стъкловидно тяло и травми засягащи заден очен сегмент. За тях се плаща по 700 лева, се казва в жалбата. – Само от тази конкретна фалшификация са надвзети пари общо за всички пациенти в размер на 106 080 лв.“, се обяснява в жалбата.

В нея пише също, че през 2016 г. в клиниката са извършени само 19 операции за катаракта с имплантация на вътреочна леща, всяка по 360 лева. Други 131 операции обаче са отчетени по по-скъпата пътека, по която за всеки случаи касата брои по 700 лева. Те дори твърдят, че началникът на клиниката доц. Борислав Кючуков нареждал устно на лекари да подменят документацията, като вписват по-скъпоплатени клинични пътеки. Това ставало със задна дата.

След като няколко човека отказали да правят това, той вече се обръщал с това искане само към свои доверени колеги. „Даже да имаше няколкогодишна война и България да е фронтова държава, такова точно и то при всички травматично масово увреждане на очите не е възможно“, твърдят медиците, подали жалбата. Според нея началникът на клиниката е пренасочвал и много пациенти за прегледи и лечение в частния си очен център.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ да извършил проверка по подадения сигнал, казаха от Министерството на здравеопазването. Проверка обаче вече е започнала Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от там. Нейни инспектори са преглеждали обстойно документацията миналия вторник, но предстоят още проверки, заявиха от финансово-осигурителната институция.

Ако бъдат установени нарушения, Медицинската етична комисия в ИСУЛ също ще свика заседание по случая, каза говорителят на здравното заведение д-р Фани Цуракова. Тя има правомощия не само да налага мъмрения, но и да предлага на министъра на здравеопазването да наложи отнемане на лекарски права за определен период от време, припомниха запознати.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.