Чудо! Жилищата в София скочили с 14% за година! Ето къде са най-евтините апартаменти…

Имоти кооперация жилище

Жилищата в София поскъпнаха с до 14% през миналата година, сочат данни на брокери на имоти. В редица столични квартали промяната в цените за 12 месеца е минимална, като например в Бели брези, Дианабад, Красно село, Младост 1 и 3 и Овча купел.

В някои столични квартали обаче цените се покачват сериозно, макар че ръстът се забавя спрямо 2016 г. В ж.к. Иван Вазов поскъпването на имотите през 2017 г. е с 14%, при 18% за 2016 г. В Оборище през 2016 г. цените са нараснали с 24%, докато през 2017 г. покачването е едва с 6%, а жилищата се предлагат на средни цени от 1268 евро/кв.м., пише „Труд“.

В района на Докторски паметник цените към края на 2017 г. са малко над 2000 евро/кв.м. Поскъпването там през миналата година е с 9%, докато за 2016 г. е било с 12%. Увеличава се броят на столичните квартали, в които цената на квадратен метър надхвърли 1000 евро. Освен Иван Вазов, Оборище, Лозенец, центъра и района около Докторски паметник, в групата вече влизат и Яворов, Стрелбище, Гео Милев и Хиподрума. Срещу сума между 900 и 1000 евро на кв.м. жилища могат да се купят в квартали като всички микрорайони на Младост, Манастирски ливади, Дървеница, Бъкстон, Бояна и Драгалевци.

Най-ниската цена, на която се предлагат жилища в София, е 650 евро/кв.м. В Банишора поскъпването през миналата година е с 9%, докато през 2016 г. е било едва 1%. Във Витоша се наблюдава обратната тенденция. Темпът на увеличение на цените при жилищата е спаднал от 8% през 2016 г. до 4% през 2017 г. От 18% до 6% се е понижил темпът на поскъпване в Дружба 1. Значително по-малко е поскъпването през 2017 г. в кварталите Надежда 3 и Обеля 2. От 16% на 4% е спаднал темпът на увеличение в първия, а във втория от 22% на 7%. Липсата на предлагане води до повишаване на цената на жилищата, но когато става дума за квартали като Иван Вазов, Оборище или района около Докторски паметник, където няма възможност за ново строителство и липсват апартаменти за продан, процентът на увеличение се стопява.

Според повечето брокери на имоти, 2018 г. ще бъде като изминалата 2017 г. по отношение на поскъпването на имотите. Според специалистите не можем да очакваме съществена промяна в темпа на поскъпване. Дори, според някой брокери, увеличението на цената на квадратен метър жилищна площ ще е по-малко от това през изминалата година, като основно това ще се дължи на факта, че в столицата се строи повече и все повече клиенти купуват на етап строеж. Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз не се отрази на цените на жилищата през първите месеци на 2018 г. „Причината е, че повечето клиенти, които купуваха имоти в центъра и в съседни на него квартали, го направиха още през 2017 г. Увеличават се обаче инвеститорите, които искат да придобият имоти в централни райони с цел краткосрочно отдаване под наем чрез популярни онлайн платформи. В този сегмент има база за развитие, особено като се има предвид увеличаващият се брой полети на нискотарифни авиокомпании.

Евтините полети доведоха до сериозен ръст на туристите, които търсят стая под наем в София за няколко дни, докато разгледат града. 1510 евро за кв.м в центъра на града Най-много закупени жилища през 4-тото тримесечие на миналата година има в столичните квартали Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях, сочат данни на Bulgarian Properties. Имотите в Младост 4 бяха изключително търсени, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там бяха отложени в изчакване на повече и по-добри оферти. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра на София и в Лозенец, където средните цени за последното тримесечие на миналата година бяха 1510 евро/кв.м. в центъра и 1407 евро/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозните апартаменти с поне две спални.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.