Само в 7DniSofia.bg

Абсурд! Мъж почина заради скандална грешка на 112! Вместо екип на Спешна помощ, на мястото се озова полицай…

линейка

Кърджалиец почина в дома си, а при опита да бъде потърсено съдействие на телефон 112, вместо да бъде изпратен екип на Спешна помощ, от оператора са сметнали, че е необходимо полицейски патрул да се отзове на „сигнал за агресивни роднини”, пише 24rodopi.com.

Семейната драма се разиграва в апартамент в квартал „Възрожденци” в Кърджали преди седмица. 60-годишен мъж получава остра сърдечна недостатъчност, задушава се, а съпругата му изпада в паника. Веднага се обръща към свой съсед адвокат. Комшията набира Център 112 и следват… разпити за трите имена на нуждаещия се от спешна помощ, години, оплаквания.

„Обясних им, че човекът е на легло и се задушава. Имаме нужда спешно от медици. Посочих адреса – улица „Васил Друмев” 31. Това е нова кооперация и трудно се намира. Затова посочих за улеснение-паркинга на блок 28 във „Възрожденци”. Затворих. Малко по-късно отново се обадих-пак разпити и чудесии. Мъжът буквално посиня. Съпругата му колабира в тази стресова ситуация. Последва трето позвъняване. Най-после попаднах на някакво момче, което наистина ни свърза със Спешна помощ. Когато медиците дойдоха, те просто констатираха смъртта на човека. Заедно с тях обаче бе пратен и полицейски патрул по сигнал от 112 за „агресивно поведение от страна на родини”.

Аз съм бивш служител на реда и трябваше да обяснявам на колегите си, че искахме спешна помощ, а от отсрещната страна ме разпитваха сякаш трябва да знам цялото родословие на пострадалия. Става дума за човек в беда, подробностите са излишни”, разказа авторът на трите позвънявания на спешния център 112. Мъжът е уважаван кърджалийски адвокат. Възмутен е обаче от реакцията на операторите в 112.

60-годишният потърпевш умира в дома си. Децата на човека са от години в Германия. В паниката си, съпругата се е обърнала към своя съсед, за съжаление безуспешно.

„Това не е за първи път. В полицейската практика сме имали ситуации, в които колеги трябва да се обясняват надълго и широко за колабирал човек на улицата вместо да получат съдействие за изпращане на линейка. Разбираме, че Център 112 в Кърджали оперира в цяла Южна България и е най-натовареният в цялата страна, но когато ситуацията изисква реакция до минути-три имена, болки и оплаквания, роднински връзки са излишни”, категоричен е кърджалийският адвокат.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.