Явор Нотев разкри има ли опасност от разпадане на „Обедиени патриоти“ и управляващата коалиция!

Явор Нотев

Обединени патриоти няма да се разпаднат. Няма да се разпадне и управляваща коалиция. Такава позиция изрази в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Патриотите от квотата на партия Атака Явор Нотев.

„Нападките към патриотите са неефективни, не полезни, но въпреки това те продължават. Очакваме обаче да се уморят тези, които ги отправят”, обяви Нотев.

Относно ролята на ДПС, най-вече като пазител на етническия мир, зам.-председателят на парламента коментира:

„Не мисля, че всичко, което се случва в страната е резултат от действията на ДПС. И затова трябва да видим резултатите от последните избори, когато Обединени патриоти станаха трета политическа сила. И затова не бих се връщал назад и да коментирам изказвания на други сили. Аз бих гледал какво се случва в управляващата коалиция и в нашата коалиция”, допълни депутатът.

Той констатира факта, че ДПС атакува само Обединени патриоти, но въпреки това е категоричен, че коалицията не е пред разпад.

„Нападките срещу участието на Патриотите идват най-вече от ДПС. И те избликват без конкретен повод. Ако партия ДПС има възражения срещу формата на управление на страната, в което Обединени патриоти стои безусловно чрез двама вицепремиери, то критиката трябва да бъде масирана. Тя трябва да бъде отнесена и към голямата партия в коалицията. Те обаче не правят това. Те се фиксират само върху партиите от Обединени патриоти и най-вече Атака. Това е несериозна дейност.

Относно вътрешните противоречия в Патриотите и присъствието им в управляващата коалиция той каза:

Има конкретни ситуации, в които прехвърчат искри, но прекалено рано е да се говори за разпад на коалицията. И коалицията на Патриотите и тази на управлението са факт. Ясно е, че няма да се напаснем напълно. Най-добре би било партия Атака да спечели пълно мнозинство, но това не е така. Затова ние работим в условия на коалиция и виждаме, че се работи добре. И няма процеси, които да дават основание да мислим, че тези коалиции са пред разпад.

Различията в Обединени патриоти бяха факт още преди съставянето на коалицията, но се фокусирахме около нещата, които ни обединяват. Това обединение обаче не е стигнало до форма на пълно обединение, при което да имаме отказ на идентичност”.

Според него има различия дори в управляващата партия ГЕРБ.

„Дори премиерът не може да бъде спокоен, когато сочи път, който ние и множество хора одобряват. Дори един такъв лидер вижда опонент по конкретна тема в лицето на Цветан Цветанов. Не мога да знам дали има конфликт между тях, но смятам, че посланията, които те отправят са различни”, допълни Явор Нотев.