Ще бъде ли сложен край на проблема с паркирането в София? Главният архитект на столицата с важна информация по темата!

Здравко Здравков

Нашата основна задача беше да дефинираме ясно къде могат да бъдат разположени небостъргачи, за да не се пръскат из целия град.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му са създадени ясни правила.

„Законът, който беше приет в парламента, даде ясни регламенти докъде може да се изгражда високото строителство“, посочи експертът.

Той припомни, че е прието ограничение от височина до 75 метра в града, което е 21-25 етажа.

„В „Младост” има ограничение като жилищен комплекс максималната кота да е 26 метра за жилищни сгради. По продължението на бул. „Александър Малинов”, където е смесена и многофункционална зона, би могло да се направи и по-високо застрояване”, посочи главният архитект.

Здравков коментира и проблема с паркирането около жилищните сгради в София. Специалистът обясни, че изискванията по сегашното законодателство е всеки един апартамент да има паркомясто. Въпросът обаче се крие в това, че в много от случаите едно домакинство разполага с повече от един автомобил.

„Ако продължаваме с тези нива да мобилизираме нашето общество, ще продължаваме да се чудим къде да ги сложим. Ние осигуряваме за автомобилите си по-голям комфорт, отколкото за самите себе си. Докато не променим начина на мислене, няма как да променим града си”, на мнение е Здравков.