Министърът на икономиката Емил Караниколов разкри колко са опасните язовири у нас! Как ще се процедира с тях?

Министър Емил Караниколов (5)

От 2 г. контролът върху язовирите и язовирните стени е прехвърлен на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Тя ги проверява и издава предписания.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Допреди 2 г. не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, допреди 2 г. не се знаеше кои язовири са опасни, днес се знае. Искам да кажа, че в последните две години беше свършена доста работа, заяви Караниколов.

Към момента сме установили 131 язовири, които могат да се квалифицират като опасни – те не са от големите и стратегически водоеми. Най-големият от тях е „Нови Искър“, уточни министърът.

Той съобщи още, че ще бъде извършена категоризация на язовирите у нас – по големина и по опасност. След влизане в сила на нов закон е предвиден тримесечен срок, в който общините ще заявят дали ще управляват даден язовир.

Това не означава автоматично прехвърляне. За периода на прехвърляне ще мине доста време, за нас е важно в тримесечния срок да има заявление, посочи Караниколов.

Той уточни, че ще бъде направен анализ дали да бъдат премахнати дадени язовири и да бъдат изградени нови.

Попитан каква роля трябва да има държавата в сделката за ЧЕЗ, министърът на икономиката заяви, че държавата и сега има роля в дейността на електроразпределителните дружества – чрез КЕВР.

По думите му темповете на икономически растеж са високи. Има над 30% растеж на преките чуждестранни инвестиции в сравнение с 2016 г. Инвеститорите се връщат, каза още Емил Караниколов.

Според него в момента пред икономиката ни има два основни момента – дигиталзиацията и работната сила.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.