Само в 7DniSofia.bg

Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация към България, отсече Лютви Местан в национален ефир!

лютви местан

Изказването на Ердоган за душевните му граници, не е провокация към България. България е там, където живее и един български гражданин и ако ние сме съгласни с тази максима, трябва да признаем това право и на други държавници.

Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан в ефира на БТВ.

„Аз ще се радвам да чуя, че сърцето на българския президент се простира до Бурса, където живеят няколкостотин хиляди граждани. В тази теория няма никакви териториални претенции. Моите душевни граници се простират, където има и един българин. Моят призив е тази теза да не се смесва с някаква заплаха за териториални претенции. Омръзна ми Турция да се размахва като плашило“, подчерта той.

Той коментира и въпроса с геноцида над българското население в Одрин.

„Всяка война има за резултат и десетки хиляди невинни жертви и да се търси определението геноцид за всяка трагедия е неприемливо и прекалено. Тези теми не бива да се политизират излишно. Това са разговори, които трябва да се водят между експерти на двете държави. Има и насрещни претенции заради хилядите български граждани, изгонени през 1989 година“.

„Мит е, че ДОСТ е продължение на Ердоган. Имал съм две срещи с Ердоган, като председател на ДПС и лидер на ДОСТ“, увери Лютви Местан.

„Случилото се във Варна е сериозен геополитически пробив в дипломацията на Бойко Борисов. Ако той наистина съумее да организира и втората среща до края на европредседателството на България, той ще е направил исторически пробив. Турция е най-търпеливият кандидат-член на ЕС“, каза политикът.

По думите му Турция трябва да е член на ЕС.

„Присъединяването на Западните Балкани се възприемаше в по-широк контекст и да се приемат и Турция и Украйна. Така Европа ще стане по-силна“.

„ДОСТ никога не си е позволявала да се намесва във вътрешната политика на Турция. Очаквам турският политически елит да е в по-близки отношения с партиите, които защитават правата на ражданите, живеещи на българска територия“, подчерта Местан.

По отношение на нарушаването на гражданските права в Турция, Местан каза:
„Днес Турция води тежка война с терора. Стотици турски граждани губят живота си в нея. На нейна територия има 4 милиона бежанци. Не можем да прилагаме спрямо Турция абстрактни критерии“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.