Икономист разкри докога ще работим за жълти стотинки! Ще стигнем ли скоро европейските заплати?

Пари

Бележим ръст на икономиката през последните няколко години, но нека не забравяме нивото на началната ни точка. Нормално е да догонваме европейските държави, но ще трябват поне още 15 години ръст на икономиката с този темп, за да се изравним със западните държави.

Това заяви икономистът от КНСБ Любослав Костов в сутрешния блок на БНТ. „Внесени са 5100 чужденци за работа в България, малко над 100 души от тази бройка са с висше образование“, добави Костов. „Тръгвайки от много ниски нива и предвид вдигането на нивота на съседните ни държави, имаме икономически растеж, който позволява на работниците да получават по-добри заплати.

Работниците имат избор да отидат в съседна държава, което им позволява преговори с всеки един началник, който не иска да изгуби своите кадри. Най-много търсени са местата за нискоквалифицираните работни позиции“, заяви икономистът Лъчезар Богданов.

„През следващите години ще има изпреварващ ръст на доходите. Ерата на евтиния и леснодостъпен труд свърши. Т.е ще бъде по-трудно да се намират кадри и те няма да са нископлатени“, каза още Богданов. „Нетната миграция към Великобритания на българи и румънци е намаляла“, разкри Лъчезар Богданов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории