Главният архитект на София Здравко Здравков разкри много важни подробности за строежите в столицата!

Здравко Здравков

Положението в кв. „Витоша” наистина е тежко, застроява се без да са отчуждени уличните мрежи. В момента не издаваме разрешително за строеж, без да сме усвоили улиците. Новото строителство трябва да се случва там, където е изградена инфраструктурата. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков пред bTV.

„Новата пешеходна зона от ул. „Алабин” пред Съдебната палата до „Света Неделя” вече функционира. Това парче от 200 м е много важно, защото свързва пешеходната част на бул. „Витоша” с пешеходното пространство пред „Св. Неделя”, за което ще направим международен конкурс. Предстои да свържем ул. „Съборна” с Градската градина. От тази година стартираме освобождаването на южния тротоар на ул. „Съборна” от автомобили. Крайната цел е да я затворим изцяло за автомобили”, каза Здравков.

За „Ларгото” той коментира, че би трябвало да се ползва гранит за центъра, но това е проектантско решение.

Ремонтът на т. нар.  „втора зона” около ул. „Граф Игнатиев” и ул. „6-ти септември” ще започне до края на европредседателството ни, за него вече има избран изпълнител. „Надявам се до края на годината да има завършени етапи от него”, посочи Здравков.

„Пазарите за книги и за плодове и зеленчуци на Графа ще изчезнат, ще има модерни навеси, ще се редуцира броят на книжарите до под 20. Ще има тръжна процедура за това кой ще остане на този пазар. Времето за продаване на книги на площада за мен отдавна е изтекло”, каза Здравков.

По думите му за Централна гара ще има конкурс за концепция, за да се даде ясна стратегия за развитие на това пространство.

„По отношение на небостъргачите в София работим 2 посоки – създаване на ясни правила къде може да се строят високи сгради и да не може чрез формално „нарязване” на няколко имота да се създават ъглови имоти”, каза главният архитект на столицата.

„Ремонтът на ул. „Филип Кутев” стартира от „Черни връх” до р. Драгалевска тази година, за останаата част започваме процедури по отчуждаване и до края на годината ще направим двете платна”, каза Здравков.