Изборът на членове на ВСС продължава и днес

ВСС

Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължава и днес. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на прокурорите Стефани Черешарова обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният вчера избор е редовен. Гласували са 1185 души – повече от половината от 1503-мата магистрати, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1175.

Въз основа на крайните резултати Избирателната комисия обяви, че няма избрани кандидати за членове на новия състав на ВСС, защото никой от тях не е получил повече от половината от действителните гласове, каквото е изискването на чл. 29л, ал. 3 от ЗСВ.

Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 4-ма членове от квотата на прокурорите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона.

Изборът ще продължи днес, 4 юни, с произвеждане на повторно гласуване от 8.00 часа до 18.00 часа в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.

На втория тур прокурорите ще избират отново между 12-те кандидати за членове на ВСС.

При повторното гласуване прокурорите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, които са използвали вчера.

Право на участие в избора имат всички 1503-ма прокурори от страната, като 1377 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

№1 и Избирателна секция №2 от проведения вчера избор за член на ВСС от квотата на прокурорите са публикувани на интернет сайта на ВСС.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.