Вальо Топлото стана чистачка в затвора, за да го освободят по-бързо

7 Dni Sofia03.06.2017
вальо топлото

Чистач е новата професия на Вальо Топлото зад решетките, пише столичен всекидневник. Валентин Димитров се преквалифицирал в хигиенист, за да намали присъдата си и да излезе предсрочно от затвора, тъй като два работни дни се броят за три излежани, обясняват запознати.

Ексшефът на парното усилено заляга зад решетките и над учебниците по немски, тъй като кара курсове за повишаване на нивото на владеене на чуждия език, издава адвокатът на Вальо Топлото – Венцислав Дудоленски.

Заради трудовата си дейност и добро поведение в затвора в края на ноември Вальо Топлото ще излезе на свобода. Това ще стане в случай, че не бъде осъден по някое от другите дела, които се влачат в Темида още от 2006 година насам, обясняват магистрати.

Бившият директор на „Топлофикация“ бе прибран в пандиза в края на ноември 2015 г., след като ВКС потвърди 3-годишна присъда по обвинение за безстопанственост в периода 2003-2006 г. Според прокуратурата пари на дружеството са харчени за луксозни стоки, като са минавали в графата „представителни разходи“. Сред разходите са чисто нов джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др. Само през 2005 г. за луксозни покупки са изхарчени над 52 000 лева, обясниха още тогава разследващите.

Валентин Димитров вчера отново застана на подсъдимата скамейка по дело, което се точи от 2009 година. Той е обвинен в данъчни измами и пране на пари. Призовани бяха 7 вещи лица, които да представят изготвените експертизи. Според прокуратурата Топлото е изпрал над 12 милиона лева и е „спестил“ 2 млн. лв. данъци.

На заседанието стана ясно, че по време на разследването в дома на Димитров е открита сумата от 1800 лева, а в сейфове на две български банки още над милион.

„Изготвила съм експертизата за това колко данъци е трябвало да бъдат платени на откритите суми на базата на постановление, не съм виждала нито един счетоводен документ“, втрещи магистратите вещото лице Маргарита Ананиева. Логично експертизата й не бе приета, за което изненадващо настоя дори и прокурорът по делото.

На свидетелската скамейка застана и вещото лице Нели Танева. Нейната експертиза от 15 август 2007 година също не бе приета, тъй като касае майката на Валентин Димитров – Цеца, която бе подсъдима по същото дело, но почина през 2011 г. и следствието срещу нея бе прекратено.

Освободени от заседанието бяха и три вещи лица от БНБ, тъй като тяхната колежка Елизабет Парушкова, която трябва да представи ключови данни пред съда, се намира в чужбина.

Делото се влачи из залите на Темида от 2009 година, като преди това е имало 2-годишно досъдебно производство. Над 50 пъти процесът е отлаган по една или друга причина. Давността му изтича през 2021 година, а се гледа още на първа инстанция от магистратите на Софийския градски съд.

Още през юни 2012 г. Валентин Димитров поиска споразумение с прокуратурата – да признае, че не е декларирал част от парите, което е данъчно нарушение, и да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи глоба, но до споразумение така и не се стигна.

Най-тежкото от делата срещу Валентин Димитров е от 2008 година за присвояване на близо 4,5 милиона лева от „Топлофикация“. Процесът е прекратяван четири пъти. През април тази година Софийският апелативен съд отново даде зелена светлина процесът да започне отначало.

Нито лев на Валентин Димитров не е конфискуван до момента. Всичките му пари са запорирани и ще бъдат освободени, след като приключат всички дела срещу него, обясняват юристи.

От една година Валентин Димитров не е пускан в отпуск от затвора, ожали се самият той пред журналисти. Освен това директорът на затворническото общежитие в Казичене отказвал да му облекчи режима от „общ“ на „лек“, въпреки че така е записано в тригодишната присъда, която излежава, потвърди и адвокатът на Валентин Димитров.

„За 2 години Валентин Димитров е излизал два пъти едва за 12 часа навън“, обяснява адвокат Дудоленски.“Ако те пуснем, журналистите веднага ще напишат, че си на свобода“, отговаряли от затвора на горещите молби за отпуск на Топлото. Мъжът се жалва още, че му е разрешено да вижда 10-годишната си дъщеря едва два пъти месечно по 40 минути.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.