ДОСТ захапа жестоко Кошлуков! Обвиниха го в тежка лъжа: Издържат го данъкоплатците, а това е недопустимо…

лютви местан

Партия ДОСТ излезе с писмо до генералния директор на БНТ, както и се обърна към членовете на СЕМ.

Причината за гневния тон е вчерашното издание на „Още от деня“ по БНТ. В предаването водещият Емил Кошлуков коментира ДОСТ и Реджеп Ердоган.

Според писмото на партията, подписано лично от председателя Лютви Местан, Кошлуков изрекъл тежки провокативни и лъжливи твърдения „спрямо ДОСТ и президент на съседна държава“.

Novini.bg публикува писмото на ДОСТ без редакторска намеса:

Лъжите и обидите, които г-н Емил Кошлуков изрече в ефир: „Точно преди година горе-долу бяха изборите, спомняте си историята на Ердоган и на премиера им с нашите изселници където бяха едва ли не инструктирани да гласуват за ДОСТ, директно се намесиха в изборите, стояха по урните, преди година беше. “; „… той пробва в България, направи си партия с ДОСТ…“; „…направи партия директно от Анкара работи…“; „…20 000 са ДОСТ, 10 000 за ДПС. Това е цялата работа, какъв половин милион, какви глупости прави тоя … луд човек.“, са недопустими за журналист от националната телевизия, която е обществена и се издържа с парите на данъкоплатците, част от които са и над 100 000 избиратели на ДОСТ.

Припомняме, че на всички избори преди последните парламентарни вотът на българските граждани в Р Турция бе консолидиран и монополизиран само за една партия – ДПС. Рекордът принадлежи на Г. Първанов, който по призив на ДПС получи над 90 000 гласа – близо 100% от гласовете в Турция.

На последните парламентарни избори българските граждани в Турция за първи път имаха шанс да гласуват не просто свободно, но и плуралистично според политическата си ориентация. Показателен е фактът, че съотношението 60:40 в полза на ДОСТ се получи като изборен резултат и във всички държави от Европейския съюз.

В Германия, Англия, Белгия, Холандия, Швеция, Дания и пр. ДОСТ печели срещу ДПС в приблизително същото съотношение както в Турция и това не беше резултат от намесата на канцлера Меркел или на премиерите на останалите държави в полза на ДОСТ. Би било смешно и нелепо.

Да се представя свободната волеизява на българските граждани като насилствен процес, дирижиран от турската държава, е обида за избирателите и недопустима провокация за двустранните добросъседски отношения между България и Турция.

С тенденциозната си и провокативна риторика, в която се съдържат и абсолютно недопустими директни обидни квалификации за държавния глава на приятелска Турция, водещият остави тягостното усещане, че пристрастно обслужва определени политически интереси. Това е недопустимо за журналист от национална телевизия, който при това е на ръководна длъжност – Програмен директор на медията на българските данъкоплатци – БНТ.

Налице е грубо погазване на принципите на обществените електронни медии, уредени в ЗРТ, и затова очакваме освен Правото ни на отговор да се излъчи в същото предаване на БНТ, компетентните органи в лицето на ръководството на БНТ и най-вече на СЕМ да се ангажират със случая по компетентност.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.