Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свеждаме глава в знак на поклон пред опълченците, чиито имена историята не запомни, но завинаги нарече герои, светци и мъченици!

Iliana yotova

„Денят на Националния празник е ден за дълбок поклон пред героите от Руско-турската Освободителна война. Ден е и за поклон пред българската история. Нека не пренаписваме собствената си съвест в безплодни спорове кое е началото на новата българска държава. Сан Стефано, Съединението, Независимостта не са дати от календара или само събития, те са част от нелеката съдба на поколения българи по пътя към свободата и националното единение. Това са дати на национално самочувствие“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемония по отбелязването на 140 години от Освобождението на България пред Паметника на опълченеца в София, съобщават от прессекретариата на президентството.

„Българското опълчение е най-категоричното свидетелство, че един народ, въпреки петте века робство, е жив, ще воюва с цената на всичко за свободата си и ще изгражда нация и държава“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова определи като нелепи твърденията, че сме получили даром свободата си. „Именно тук е мястото да кажем, че никой няма право да посяга на паметта на тези, които оставиха костите си пред Стара Загора, на Орлово гнездо, Шипка и Шейново, и на онези, които отделяха от хляба на децата си, за да ги нахранят, почувствали свободата“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че подвигът на опълченците не би бил възможен без духовната мощ на Българското възраждане, без духовната подкрепа на православната църква, без неописуемата жажда за свобода, любовта към отечеството и отчаяната смелост на потопеното в кръв Априлско въстание.

„Свеждаме глава в знак на поклон пред опълченците, чиито имена историята не запомни, но завинаги нарече герои, светци и мъченици. Този завет получихме от родителите си, този завет оставяме на децата си“, заяви Илияна Йотова пред стеклите се да отдадат почит пред Паметника на опълченеца хора.

По-рано вицепрезидентът присъства на церемонията по издигането на националното знаме на Република България пред Паметника на Незнайния воин, в която участваха заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.