Руският патриарх Кирил пристигна у нас за 140-годишнината от Освобождението на България! Вижте първите му думи на българска земя!

ruskiqt patriarh

Руският патриарх Кирил пристигна у нас, за да участва в утрешните чествания за националния ни празник  – 3 март. Той идва у нас по покана на Българската православна църква.

Руският патриарх кацна на правителствения VIP терминал на летище София и бе посрещнат от вицепрезидента Илияна Йотова. Той е у нас по случай 140-годишнината от Шипченската епопея.

След кацането си на българска земя патриарх Кирил отбеляза за пореден път близостта между Българската и Руската църква. Ние всички сме православни християни и трябва да се подкрепяме, припомни той.

След това руският патриарх влезе в Синодалната палата, където беше посрещнат от българския патриарх Неофит. Двамата проведоха среща на четири очи.

Веднага след срещата се очакваше патриарх Кирил да замине за Стара Загора, тъй като утре той ще посети Шипченския манастир – Руската църква в град Шипка. По-късно той ще се качи на връх Шипка, където ще участва в честванията и ще произнесе слово.

В неделя, преди да отпътува за Москва, патриарх Кирил ще участва и в служба в катедралата „Св. Александър Невски“. Преди да отлети за Русия той ще се поклони и пред гроба на Свети Серафим в Руската църква.