Одобриха новите критерии за прием на първолаци: Ако детето живее повече от три години в даден район…

деца ученици

Ако дете живее повече от три години в даден софийски район, то има най-големи шансове да бъде записано в първи клас в предпочитано училище в този район. С предимство за записване на децата в дадено училище ще са също така семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия.

По-малко точки ще има и за адрес в прилежащия район, променен през последната година. Това е записано в новата наредба за прием на първокласници, която Столичният общински съвет одобри. С предимство ще са и децата, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище.

Повече от три години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в първи клас. Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов, предаде Дарик. „Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София – Люлин, Младост, обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището“, каза Чобанов. Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете.

А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет. „Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо – дай боже да има три и повече, независимо ще попаднат ли в прилежащия район на училището, следващите деца да отиват там, където е записано първото“, каза Чобанов.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас в столичните училища наесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини, предава novini.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.