И най-мечтаните квартали за жилище в София са…

7 Dni Sofia31.05.2017
докторска градина

Купуване на имот в София с оглед на това къде въздухът в града е най-чист не е разумен подход, предупреждават специалисти в областта. Причината – ситуацията е динамична и с един полъх на вятъра мръсният въздух може да се измести в друга точка на града.

„Не мисля, че сме на ниво хората да се занимават чак толкова с това какво показва сайта (за мониторинг на въздуха – бел. ред.), купувайки имот“, поясни в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, който е маркетинг мениджър на недвижими имоти.

„Много е повърхностно да кажем че някой квартал е по-мръсен. Ситуацията е динамична“, продължи той. „Тази тема с мръсния въздух стана тема тази зима. Аз понеже следя ситуацията с въздуха – миналата година никой не се занимаваше с мръсния въздух“, каза още Богданов.

Така или иначе предпочитано обстоятелство при избора на жилище остава то да е близо до парк. Традиционно най-желаните места за покупка на имот са в районите на Докторския паметник, кварталите „Изток“, „Изгрев“, „Иван Вазов“, както и южните жилищни комплекси. Там цените започват от 1000-1500 евро на кв. м. и нагоре.

„Това да се генерализира най-скъп, най-мръсен квартал… не е най-полезното нещо. Няма квартал в София, който да няма проблем, свързан със структура, с конкретни проблеми или бъдещи“, потвърди от своя страна зам.-председателят на СОС Иван Велков.

По думите му качеството на въздуха влияе на качеството на градската среда. Иначе прогнозите за сключените сделки при закупуване на жилища през 2017-та са, че ще има ръст с около 10-15% спрямо 2016 година. От една страна заради падането на лихвите, а от друга – заради увеличаващите се доходи на българина, посочи Калоян Богданов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.